Izetbegović: Dodik se oslanja na laži

Ništa novo od gospodina Dodika i od onih koje je on naslijedio i u načinu političke borbe, kazao Bakir Izetbegović (Al Jazeera)

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je svjedočenje Milorada Dodika pred Haškim sudom neistinitim.

Predsjednik Republike Srpske, za rat u BiH optužio je Aliju Izetbegovića. Na suđenju se pojavio kao svjedok odbrane Radovana Karadžića.

“Ništa novo od gospodina Dodika i od onih koje je on naslijedio i u načinu političke borbe. Oslanjanje na jeftine i prozirne laži. Nikakva islamska deklaracija nije ni pominjana u vremenu početka agresije na BiH, niti je ona bila osnov za ono što se dešavalo u BiH. Osnov je bio plan napravljen u Beogradu. Na bazi tog plana su u BiH napravljene SAO paradržavice“, rekao je Izetbegović.

Politika opasnih namjera

Kao svjedok odbrane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, svjedočio je u Hagu pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u postupku protiv Radovana Karadžića, optuženog za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

„Alija Izetbegović vodio je politiku opasnih namjera i napravio temelj za sukob na prostoru BiH“, izjavio je Dodik, kazavši da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka, koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala da naruši pažljivo izbalansirano situaciju u BiH.

U nastavku svjedočenja negirao je i umješanost optuženog u rukovođenju zločinima.

„Ovdje pod zakletvom mogu da kažem da nikada nisam bilo u prilici na svim sastancima i susretima sa Kardžićem, a najčešće na skupštinama u toku rata, nikada nisam čuo zahtijev ili traženje od bilo koga da se počini bilo kakav zločin“, rekao je Dodik.

Suđenje Karadžiću, koga Haški tribunal tereti za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje “plavih šljemova” za taoce tokom rata u BiH, počelo je 26. oktobra 2009. godine, a u oktobru 2012. je počeo sa izvođenjem dokaza odbrane.

Karadžić je negirao krivicu po svim tačkama optužnice.

Prvu optužnicu protiv Karadžića Tribunal je podnio u julu 1995.

Nakon 13 godina skrivanja, vlasti Srbije su ga uhapsile u Beogradu 21. jula 2008. godine, gdje se godinama skrivao i u javnosti pojavljivao kao doktor alternativne medicine pod imenom Dragan Dabić.

Izvor: Al Jazeera