Izetbegović: Dodik će se suočiti s posljedicama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kako će se predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma u tom dijelu države morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka, prenose agencije.

Izetbegović je rekao je novinarima u Sarajevu kako je referendum o Danu RS-a, koji je tokom dana provođen na teritoriji ovog bh. entiteta, eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

“Reakcija na to ne može se izbjeći”, kazao je on, pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, ali i na međunarodnu zajednicu.

‘Ponovo je u pitanju inat’

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je konstatirao kako je Dodik, upornim inzistiranjem na organiziranju referenduma, koga je zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sam sebe odveo u izolaciju.

Ponovo je u pitanju inat, no ovaj put on prelazi sve granice dopuštenog, kazao je Izetbegović.

“Viđali smo to u zadnjih par desetljeća od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda, naravno, padnu na leđa”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije