Izetbegović: Dao sam službeni automobil supruzi da je zaštitim

Nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio kako je zbog ugrožene sigurnosti njegova supruga Sebija Izetbegović koristila službeno vozilo, uslijedile su reakcije, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da Izetbegovićeva supruga nije bila pod zaštitom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kada je službenim automobilom Bakira Izetbegovića išla u posjetu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

To znači da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nije procijenila da je ugrožena sigurnost supruge člana Predsjedništva BiH.

Članove Predsjedništva BiH štite policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a Komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH zadužena je za nadgledanje zakonitosti rada državnih policijskih agencija, kazala je članica Komisije Dušanka Majkić.

“U skladu s tim, oni mogu dodijeliti zaštitu, ali nikako iz kontingenta automobila Predsjedništva BiH. To je čin koji nema nikakvog opravdanja. Čak i da je riječ o ugroženosti, to mora neko drugi procijeniti i narediti, a nikako Bakir Izetbegović.

On nije osoba koja treba donositi odluku o ugroženosti bilo koga, pa ni vlastite supruge. On može privatno angažirati zaštitarsku agenciju da pazi na Sebiju Izetbegović, ali ne može zvaničnom organu zemlje narediti da čuva njegovu suprugu”, rekla je Majkić.

Reagovao i Sadik Ahmetović

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović pozvao je na gradnju države koja će štititi sve njene građane, a ne samo privilegovane.

“Moramo izgrađivati državu koja će štititi sve građane i država mora imati istrumente i snagu da zaštiti sve građane. Ima puno onih koje nema ko zaštititi, onih koji nemaju oca i brata. Ima djece koja nemaju nikog”, rekao je Ahmetović.

On je podsjetio na prijetnje koje su upućene njegovoj porodici.

“Ko će zaštititi moje dijete kojem se prijeti da će mrtvo završiti u rijeci. Brata od onog što mi prijetio djetetu je predsjednik Izetbegović primio u kabinetu Predsjedništva BiH”, kazao je Ahmetović.

Auto korišten zbog prijetnji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da je njegova supruga koristila službeni automobil Predsjedništva u privatne svrhe zbog prijetnji kojima je u prošlosti bio izložen i Izetbegović i njegova porodica.

Sedam dana nakon što je afera otkrivena, Izetbegović je kazao: „Vidite, ja sam u zadnjih 6,5 godina, koliko sam član Predsjedništva imao prijetnje ili napade, preko 30 puta. Od toga je devet puta bila smrtna prijetnja, od toga je nekoliko njih bilo ozbiljno. Dakle, gdje se našao eksploziv, kod čovjeka koji je vršio prijetnje, jer je bio u pitanju snajperista u blizini moje kuće. Tako da ja, takve stvari dosad nisam govorio u javnosti. Ne bih ni sada, da me to niste pitali.

Također, nisam samo ja ugrožen, kroz te prijetnje, nego i moja porodica. Direktno je dokumentovano. Moja supruga doživi razne neprijatnosti, tako da ja nju nemam namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štiti država, onako kako štiti supruge drugih državnika, koji dolaze u posjetu BiH, onda ću se ja snaći da je štitim na privatan način.”

Izetbegović: Nema nabavke novog automobila

Na pitanje reporterke Al Jazeere Arduane Pribinja da li će biti nabavljen drugi automobil, čija je tenderska procedura sporna, Izetbegović je rekao da neće.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog automobila. U specifikaciji za nabavku navedeno je da automobil mora imati pripremu za montažu dječije sjedalice, sisteme za dolazak i odlazak od kuće, specifične aluminijske felge. Uz te, navedene su i ostale karakteristike specifične za jednog konkretnog proizvođača i jedan konkretan model.

Nakon upita Balkanske istraživačke mreže o sumnjivom tenderu, Predsjedništvo BiH je iz specifikacija izbacilo nekoliko stavki, no i dalje traženi automobil u potpunosti odgovara jednom konkretnom modelu, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Nejasno je kome je ovaj automobil namijenjen.

Godinama kontrolori javnog novca upozoravaju da se službena vozila koriste nekontrolisano, u privatne svrhe te da se troše stotine hiljada eura javnog novca, dok javnosti nije poznato kako i u koje svrhe.

Bez odgovora 

Transparency International upozorava na nejasne pravilnike koji se odnose na korištenje službenih vozila. Javne nabavke su netransparentne, kažu Centri civilnih inicijativa. Jedna trećina od milijardu eura vrijednih javnih nabavki je netransparentna, tvrdi CCI.

„Državni službenici troše milione dok državne institucije nemaju osnovnih sredstava za rad, poput bolnica. Nemaju sredstava za čišćenje, jednokratne rukavice…“, javlja Pribinja.

Al Jazeeri nije odgovoreno na pitanja po kojem pravilniku se vrši nabavka automobila. Pravilnik nije objavljen na stranici Predsjedništva BiH.

Izvor: Al Jazeera