Izetbegović, Čović i Brammertz: Procesuirati svaki zločin

Tužilaštvo ICTY-ja će nastaviti pratiti pravosudne institucije u BiH koje procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (Fena)

Svaki zločin treba biti istražen i procesuiran, a počinilac individualno snositi odgovornost, rečeno je tokom susreta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Sergeom Brammertzom.

Glavni tužilac Haškog tribunala kazao je da će Tužilaštvo ovog međunarodnog suda nastaviti pratiti i podržavati pravosudne institucije u Bosne i Hercegovine koje procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, dodajući da je prioritet završetak rada na preostalim predmetima pred Haškim tribunalom, prenosi Fena.

Brammertz, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini povodom priprema za redovan šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izrazio je zadovoljstvo saradnjom s vlastima u Bosni i Hercegovini te pružio podršku Haškog suda pravosudnim institucijama, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Procesuiranje ratnih zločina

Tokom boravka u Sarajevu, u ponedjeljak i utorak, glavni tužilac razgovarao je s članovima državnog Predsjedništva, a razgovarat će i s predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kreso i vršiocem dužnosti glavnog državnog tužioca Gordanom Tadić.

Osim o procesima koji se vode u Hagu, razgovarat će i o tome šta su domaće pravosudne institucije preduzele na procesuiranju ratnih zločina.

Predviđeni su i Brammertzovi sastanci s predstavnicima međunarodne zajednice i udruženja ratnih žrtava.

Brammertz će šestomjesečni izvještaj o radu Tužilaštva predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a početkom decembra.

Izvor: Agencije