Izetbegović: BiH je na raskršću

Izetbegović: Do četvrtka treba usvojiti reformsku agendu (Anadolija)

Nastavlja se kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministri iz Demokratske fronte najavili su da neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije.

U međuvremenu, u Domu naroda federalnog parlamenta ta stranka nije podržala nijednu tačku dnevnog reda.

Ipak, na pitanje da li nastupaju kao opozicija, delegati iz DF-a ne daju konkretan odgovor.

Raspad koalicije

Nakon što je Vlada Federacije prošle sedmice usvojila Uredbu o imenovanjima rukovodećih tijela u javnim preduzećima, predsjednik Demokratske fronte objavio je da napušta koaliciju sa Strankom demokratske akcije i HDZ-om.

”Ja želim da opet kažem da Demokratska fronta djeluje na način da razmatra tačku po tačku i da neće nikada glasati protiv nečega zato što je opozicija, ili će glasati za nešto samo zato što je pozicija. Tako da smatram da se ovdje radilo o suštinskim pitanjima sa kojima se mi u ovom momentu nismo mogli složiti jer nisu bila dovoljno dorečena za naše prilike. Parlamentarna većina očito da postoji, jer ovi svi zakoni i strategije su usvojeni”, rekla je Draženka Subašić iz DF-a.

Vanrednu konferenciju za novinare održao je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Put BiH u EU

Prije toga je razgovarao sa ambasadorima zapadnih sila te ukazao na štetu koja prijeti evropskom putu Bosne i Hercegovine zbog krize vlasti u Federaciji.

”Bojim se da je BiH na jednom raskršću kad je u pitanju njena reformska agenda i put. U četvrtak je zakazan sastanak s gospodinom Hahnom, komesarom za proširenje EU. Do tada bi trebali usvojiti reformsku agendu na entitetskim vladama i parlamentu i državnom nivou. Bojim se da je to dovedeno u pitanje. DF je obećala da će podržati reformski kurs i zakone. Nažalost, obaviješteni smo da sutradan neće doći na sjednicu Federalne Vlade. Ja ih na ovaj način pozivam da dođu i ispune obećanje”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera