Izdata upozorenja na obilne kiše i olujni vjetar u cijeloj regiji

U Bosni i Hercegovini se očekuju obilne padavine sa grmljavinom (Marijan Sušenj / Pixsell)

Regiju očekuju velike vremenske nepogode sa obilnom kišom, najavili su meteorolozi, dok je crveni meteoalarm, koji upozorava na veoma opasno nevrijeme, upaljen za područje Karlovca u Hrvatskoj.

Mrežna stranica Meteoalarm danas upozorava na vremenske nepogode za veći dio Hrvatske, pogotovo za šire karlovačko područje i dio Gorskog kotara, koji su zbog mogućnosti obilnih kiša označeni crvenom bojom.

Prema Meteoalarmu, na širem karlovačkom području i u dijelu Gorskog kotara očekuju se obilne kiše, čije bi se količine mjestimično mogle kretati od 70 do čak 120 milimetara. Tako bi velike padavine mogle uzrokovati poplave.

U Međimurju i Hrvatskom zagorju mogući su olujni udari do 65 kilometara na sat.

Narandžasto upozorenje izdano je za Gorski kotar, Liku, Zagreb, Međimurje, Zagorje i Dalmaciju.

Obilnih kiša, ali i grmljavine i nevere, moglo bi biti u Dalmaciji, uglavnom južnije od Splita.

Nestabilno vrijeme do 29. maja

U Bosni i Hercegovini se, također, očekuju obilne padavine sa grmljavinom.

Narandžasto upozorenje upaljeno je za područja Banje Luke, Bihaća, Livna, Mostara, Prijedora, Trebinja, Tuzle i Višegrada, dok je za područja Sarajeva i Foče na snazi žuto upozorenje.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da se danas poslijepodne i uvečer te sutra očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnijim padavinama od 20 litara po kvadratnom metru za tri sata sa olujnim vjetrom i gradom.

Na snazi je narandžasti meteoalarm.

U Crnoj Gori je također izdato upozorenje na nepovoljne vremenske prognoze. Tako se na crnogorskoj obali, u centralnom dijelu zemlje te planinskim područjima najavljuje jaka kiša, moguće oluje i grad, te udari vjetra brzine 50 kilometara na sat.

Građani se upozoravaju na otežane uvjete u vožnji te se obavještavaju o mogućim štetama od nevremena.

Kako najavljuju meteorolozi, do 29. maja u regiji će biti promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a očekuju se i kratkotrajne vremenske nepogode, veća količina padavina, grad i olujni vjetar.

Izvor: Agencije