Izborni zakon BiH: Bošnjaci traže zaštitu nacionalnog interesa

Klub delegata bošnjačkog naroda je pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa tokom rasprave o izmjenama Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine.

Ranije su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Za je bilo osam delegata, a protiv sedam, dok suzdržanih nije bilo.

Zahtjev su uputili zastupnici Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Marija Karamatić.

Zakonski akt predviđa izbor članova državnog Predsjedništva, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i odbornika u gradu Mostaru, na način da, kako je obrazloženo, jedan narod drugome ne bira predstavnike.

Izmjene Izbornog zakona uvjet su za provođenje općih izbora 2018, nakon što je Ustavni sud BiH krajem prošle godine stavio van snage odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda.

Ranije je to uradio u slučaju Mostara.

Pitanje vitalnog interesa Bošnjaka

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda Halid Genjac rekao je da je tekst izmijenjenog zakona koji je predložen štetan po vitalni interes bošnjačkog naroda te da upućuju Kolegiju izjavu o tome.

Po njegovim riječima, proglašenje štetnim po vitalni interes potpisalo je svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

Imenovana je tročlana Komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati riješiti to pitanje. U Komisiji su Halid Genjac, Bariša Čolak i Sredoje Nović.

Stranka demokratske akcije saopćila je ranije kako neće prihvatiti HDZ-ove predložene izmjene Izbornog zakona BiH.

Iz SDA ocjenjuju da to nije dobar način za rješavanje tog pitanja jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije, koja, “bez konsultacija s drugima, pokušava riješiti tako krupna pitanja”.

Iz SDA podsjećaju da je to pitanje trebalo testirati kroz Interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj su zastupljene gotovo sve političke stranke.

Također, u saopćenju iz SDA navodi se da je sadržaj tog prijedloga zakona neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i još dvije odluke tog suda iz Strazbura.

Izvor: Al Jazeera i agencije