Izborni kolegij: Izbori u Albaniji bit će održani 30. juna

Stranka nacionalnog jedinstva ne može biti obrisana jer su glasački listići već odštampani (EPA)

Izborni kolegij u Albaniji odlučio je da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 30. juna uprkos odluci predsjednika Ilira Mete o odgađanju izbora.

Kolegij je potvrdio odluku Centralne izborne komisije u toj zemlji kojom se odbacuje zahtjev Stranke nacionalnog jedinstva da bude izbrisana s glasačkih listića, prenosi portal a1on.

Tokom sjednice čelnik Stranke nacionalnog jedinstva Idajet Beqiri obrazložio je svoj prigovor, istakavši da je odluka predsjednika Mete o odgađanju izbora objavljena u službenom listu u toj zemlji te da je na snazi i da ne želi učestvovati na izborima u napetoj političkoj atmosferi.

S druge strane, predstavnik albanske Centralne izborne komisije rekao je da ta institucija ostaje pri odluci na zahtjev Stranke nacionalnog jedinstva.

“Uredba predsjednika kršenje je Ustava. To je nevažeći administrativni akt”, istakao je predstavnik Centralne izborne komisije.

‘Orkestrirani skeč’

Kako navodi albanska Centralna izborna komisija, Beqirijeva stranka ne može se izbrisati jer su glasački listići već odštampani.

Nakon usvajanja te odluke Tedi Blushi, glasnogovornik predsjednika Mete, ocijenio ju je “orkestriranim skečom”.

“Ovo nije nikakvo iznenađenje u kontinuiranom orkestriranom skeču”, napisao je Blushi na društvenim mrežama.

Iz kabineta albanskog predsjednika najavili su da će Meta u utorak održati konferenciju za novinare.

Izvor: Agencije