Izborna kampanja u BiH počinje 2. septembra

Regulatorna agencija za komunikacije pozvala je medije na poštovanje izbornih pravila (EPA)

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja, službeno će početi 2. rujna i trajat će 30 dana, odnosno do lokalnih izbora, zakazanih za 2. listopada, priopćila je u petak Regulatorna agencija za komunikacije.

Agencija podsjeća medije na obavezu poštivanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja lokalnih izbora.

Obveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružatelje audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, priopćeno je iz RAK-a.

Agencija podsjeća da su pružatelji audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u obavezi dostaviti RAK-u raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Izborna tišina je obaveza svih

Agencija podsjeća i da izborna tišina važi za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine i sve pružatelje audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Izborna tišina počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. listopada u 07:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, dostupni su na web stranici RAK-a (rak.ba).

Lista ovjerenih političkih subjekata za predstojeće izbore može se naći na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva (izbori.ba).

Izvor: Agencije