Izbori za predsjednika Srbije 2. aprila

Ako bude drugog kruga izbora, on će biti održan na Uskrs, 16. aprila (EPA)

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. travnja, potvrđeno je Al Jazeeri.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković trebala bi raspisati izbore u četvrtak, 2. ožujka.

Beogradski mediji javljaju kako to znači da bi drugi krug predsjedničkih izbora, ako do njega dođe, mogao biti održan na Uskrs, 16. travnja.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Srbije, izabran je onaj kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje se broj birača koji su glasali utvrđuje na osnovu izvoda iz biračkog popisa, na predsjedničkim izborima taj se broj dobiva na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, podsjeća Blic.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlјa u roku 15 dana od dana prvog glasanja u drugom krugu izbora.

Dan drugog kruga glasanja utvrđuje Republička izborna komisija, s tim da glasanje mora biti neradnog dana.

Neće biti vanrednih parlamentarnih izbora

Iako se nagađalo da će s predsjedničkim biti održani i izvanredni parlamentarni izbori, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako “ne postoje razlozi za održavanje parlamentarnih izbora”.

Po njegovim riječima, “Srbija je stabilna zemlja, sa stabilnom ekonomijom, kojoj su potrebni rast, ozbiljnost i odgovornost, sa stabilnom većinom, koja funkcioniše u parlamentu”.

Naveo je da uvažava mnoge aktere na političkoj sceni, posebno one koji su njegovi partneri i koji dobro razumiju državu, državne potrebe i obaveze, te da je pažljivo razmotrio njihovu ideju za održavanje parlamentarnih istovremeno s predsjedničkim izborima.

“Ipak, smatram da ne postoje bilo kakvi razlozi za njih u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, naredni parlamentarni izbori u Srbiji trebali bi biti održani 2020, a predsjednički 2022. godine.

Dosad su kandidature za predsjedničke izbore istaknuli sam Vučić, bivši zaštitnik građana Saša Janković, nekadašnji šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić, lider radikala Vojislav Šešelj i predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović.

Izvor: Al Jazeera i agencije