Izbori za Evropski parlament: Posljednji dan kampanje u Hrvatskoj

Kojih su 12 zastupnika hrvatski birači izabrali između 396 kandidata znat će se u nedjelju poslije 23:00 sata (EPA)

Petak je posljednji dan službene kampanje za izbore za Evropski parlament, na kojima će u nedjelju nešto više od 3,8 miliona građana Hrvatske birati 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u tom tijelu Evropske unije.

U petak u ponoć završava duga predizborna kampanja, koja je službeno počela 10. aprila i u kojoj su se biračima mogle predstaviti čak 33 liste, osam više nego na izborima za EP prije pet godina.

Svaka od njih na promociju je mogla potrošiti po četiri miliona kuna (540.000 eura), što je za 2,5 miliona kuna (340.000 eura) više nego 2014. godine.

Posljednji dan za kampanju izborni će takmičari iskoristiti na različite načine: završnim skupovima, konferencijama za novinare, druženjima s građanima, a sve s ciljem da ih uvjere da su upravo oni pravi izbor.

Rezultati u nedjelju poslije 23:00 sata

Ko je “pravi izbor”, odnosno kojih su 12 zastupnika birači izabrali između 396 kandidata, znat će se u nedjelju poslije 23:00 sata, kada će biti objavljeni prvi izborni rezultati, a nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici EU-a čiji birači posljednji glasaju.

U proteklih 40-ak dana biračima su se predstavljali kandidati velikih i poznatih i malih i manje poznatih stranaka te kandidati sa dvije nezavisne liste.

Svi oni predstavljanja moraju zaključiti do ponoći, kada počinje dvodnevna izborna šutnja, koja traje do nedjelje u 19:00 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U tom je vremenu zabranjena svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog saopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenja njihovih izjava ili pisanih djela.

O tome trebaju voditi računa ne samo izborni sudionici, nego i mediji koji izbore prate.

Izvor: Agencije