Izbori u Turskoj: Između iznenađujućih gubitaka i neočekivanih pobjeda

Predizborni skup vladajuće Partije pravde i razvoja u Istanbulu (Anadolija)

Između iznenađujućih gubitaka i neočekivanih pobjeda – tako su izgledali rezultati lokalnih izbora u Turskoj nakon što je vladajuća Partija pravde i razvoja – AKP izgubila desetinu provincija, među kojima i gradove u kojima ova stranka već godinama odnosi pobjedu.

S druge strane, vladajuća stranka je po prvi put pobijedila u gradovima u kojima pobjedu tradicionalno odnosi Radnička partija Kurdistana – PKK na istoku Turske. Što se tiče Izmira, bastiona sekularista, i dalje ostaje neosvojiv za AKP, a prije nje i za islamiste, koji nisu uspjeli ostvariti proboj u ovom gradu kroz povijest Republike Turske.

Narodna demokratska partija – HDP, koja se smatra političkim krilom stranke PKK-a, a koja je označena kao teroristička organizacija, izgubila je četiri općine: Sirnak, Agri, Bitlis, u kojima je pobjedu odnijela AKP, kao i općinu Tunceli. u kojoj je pobijedila Komunistička partija Turske – TKP.

Birači kaznili HDP-ovu politiku

Analizirajući izborne rezultate u tim općinama, Said al-Haj, istraživač političkih dešavanja u Turskoj, kaže: “Izgleda da se glasačko tijelo HDP-a na istoku i jugoistoku nije držalo smjernica ove stranke, kao što je bio slučaj ranije. Štaviše, kao da su je željeli kazniti na ovim izborima.”

“Značajan dio ovog glasačkog tijela razljutile su HDP-ove politike, zbog kojih su izgubili bitne koristi ostvarene uzastopnim reformama i prethodnim političkim procesom”, istakao je. Smatra da je ovakav izborni rezultat, posebno na istoku i jugoistoku zemlje, od izrazitog značaja zbog direktnog kontakta s kurdskim pitanjem i slučajem PKK.

Al-Haj dodaje da su “turski političari konstantno vodili brigu o glasanju u tim dijelovima zemlje, a posebno predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je, nakon govora o Turskoj kao cjelini, posvećivao posebnu pažnju pitanju ovih oblasti. Više puta je ponavljao rečenicu ‘Poruka je stigla do nas’, obraćajući se glasačima u ovim dijelovima Turske.”

Istakao je da procenat ovih provincija na indirektan način predstavlja stavove naroda o mnogim vladinim i stranačkim politikama, počevši od borbe protiv PKK-a u Turskoj, Siriji i Iraku, procesa imenovanja “staratelja” nad pojedinim općinama, zbog sudskih postupka koji se vode protiv pojedinih čelnika HDP-a, pa sve do koalicije između AKP-a i Partije nacionalnog pokreta – MHP, radikalne turske desnice, posebno u pogledu kurdskog pitanja.

Glasanje važnog dijela kurdskog biračkog tijela na istoku u korist AKP-a Al-Haj je pripisao “slobodi izbora koju uživaju stanovnici tog područja nakon što su se oslobodili stega PKK-a i protjerali ovu stranku sa svojih teritorija, a koja je koristila silu i oružje kao instrument pritiska u brojnim ranijim izbornim dešavanjima”.

‘Uspjeh za Tursku, AKP i kurdski narod’

Skrenuo je pažnju na još jedan od razloga, a tiče se javnih usluga koje općinski zvaničnici pružaju u ovim dijelovima zemlje, “kao i povjerenje koje većina Kurda nastavlja iskazivati Erdoganu kako bi se nastavio proces reformi i riješilo pitanje Kurda političkim sredstvima. Oni žele da se do rješenja dođe pod okriljem države, gdje će svi građani imati jednaka prava, a ne upotrebom oružja i separatističkih projekata”.

Al-Haj zaključuje da, “bez obzira na izborni rezultat AKP-a, pomaci koje je napravio značajan dio kurdskog glasačkog tijela nastanjenog na ovom području u pravcu miroljubivih opcija unutar države, što su izrazili potpuno slobodno u kontekstu poštenih izbora, predstavljaju značajan i važan uspjeh za Tursku, AKP i kurdski narod dugoročno posmatrano”.

Što se tiče konstantnog neuspjeha AKP-a da ostvari proboj u provinciji Izmir, uporištu sekularista, Enes Yalman, direktor Međunarodnog ureda na Univerzitetu Ibn Haldun u Turskoj, kaže: “Na temelju onoga čemu smo svjedočili tokom brojnih ranijih izbornih procesa na lokalnim i općim izborima, problem Izmira nema nikakve veze s predizbornim kampanjama.”

Pojašnjava da se “glasanje tamo ne zasniva na uslugama koje općina pruža svojim građanima, jer je gotovo konstantan postotak onih koji glasaju za stranku svog osnivača, Mustafu Kemala Ataturka”.

Izmir ostaje u rukama Kemalista

Yalman kaže da AKP “nije gubila nadu, već je u Izmiru vodila žestoku izbornu kampanju, u kojoj je sudjelovao i predsjednik Erdogan, zajedno sa svojim saveznikom i vođom MHP-a Devletom Bahcelijem. Ta zajednička kampanja je svjedočila okupljanju velikog broja njihovih pristalica. Također, AKP je za svog kandidata izabrala osobu koja je obavljala funkciju ministra ekonomije s velikim iskustvom i dobrom reputacijom. No, i pored svega toga, grad Izmir je glasao za kandidata Republikanske narodne partije – CHP.”

Kada je u pitanju mogućnost proboja u Izmiru na narednim izborima, Yalman je upozorio da bi AKP trebala “ranije krenuti s drugačijom kampanjom obraćanja mladim ljudima, koji slijede duboko ukorijenjenu ideologiju i koju nije lako promijeniti”. Mladi ljudi su ti koji će kasnije imati veliki uticaj na mijenjanje stvari u Izmiru, rekao je.

Važno je spomenuti da je Tunc Soyer, kandidat CHP-a na ovim lokalnim izborima, u utrci za gradonačelnika Izmira osvojio 58,1 posto glasova, dok je  kandidat AKP-a, bivši ministar ekonomije Nihat Zeybekci, dobio podršku 38,5 posto birača.

Izvor: Al Jazeera