Izbori u Sloveniji: Pahor i Šarec idu u drugi krug

Aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor i glumac Marjan Šarec idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Sloveniji.

Prema podacima Državne izborne komisije, na održanim predsjedničkim izborima u Sloveniji, nakon prebrojanih 99,77 posto glasova aktuelni predsjednik Borut Pahor osvojio je 47 posto glasova.

Slijedi ga Marjan Šarec sa 25 posto osvojenih glasova, dok je na trećem mjestu Romana Tomc sa 13,6 posto osvojenih glasova birača.

Odziv na izbore bio je manji nego na zadnjim predsjedničkim izborima 2012. goodine, a po nekim prognozama pokazat će se i kao historijski nizak, blizu 45 posto.

Pahor izraziti favorit 

Prema ranije objavljenim predizbornim ispitivanjima, procijenjeno je da će Pahor dobiti uvjerljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata.

Pahor (54) je diplomirani politolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je poslanik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsjednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobijedio na izborima i formirao koalicionu vladu lijevog centra.

Njen trogodišnji mandat u godinama nakon izbijanja globalne ekonomske krize, kada je slovenački BDP rapidno padao, mnogi analitičari ocjenjuju neuspješnim tvrdeći da je zato Pahor pred vanredne parlamentarne izbore izgubio i mjesto predsjednika stranke, prenosi agencija Hina.

Zato je kao iznenađenje dočekana njegova pobjeda na predsjedničkim izborima 2012, kada je uprkos suprotnim prognozama, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu uvjerljivo pobijedio Danila Tuerka, dotadašnjeg predsjednika, čiji su reizbor podržavale i vodeće lijeve političke snage.

Kao i na tadašnjim izborima, Pahor se i sada za svoj drugi predsjednički mandat bori pod  sloganom “Zajedno”, čime sugerira da uglavnom ceremonijalnu predsjedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Ocjena Pahorovog mandata

Kritičari, među kojima su i intelektualci sa ljevice, zamjeraju mu da je “degradirao i banalizirao predsjedničku dužnost”, koristeći je za “samopromociju” putem javnih nastupa i društvenih mreža, umjesto da se postavi kao moralni autoritet i izjašnjava o važnim političkim i društvenim pitanjima.

Drugi pak tvrde da je Pahor postao svojevrsna maskota Slovenije i da mu birači opraštaju čak i neke gafove, pa ga i dalje vide kao nekoga za koga misle da ih dobro može predstavljati u ulozi predsjednika države.

Pahorovi politički saveznici tvrde da je tokom svog sadašnjeg mandata vrlo dobro predstavljao Sloveniju u svijetu, gdje se sastajao s mnogim stranim državnicima, među ostalima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oni ističu da je Pahor aktivno i pozitivno djelovao u jugoistočnoj Evropi preko inicijative Brdo-Brioni, koju je Slovenija pokrenula zajedno s Hrvatskom i da se u pitanjima razvoja EU uvijek izražavao za njeno jačanje i reforme, s vizijom o Sloveniji kao članici koja će ostati među najbolje integriranim, navodi Hina.

Prema rezultatima predizbornih anketa Pahorov najveći rival na izborima je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smjena generacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije