Oglasi

Izbori u Sjevernoj Makedoniji: Tri kandidata za predsjedničku fotelju

Na izbore izlaze tri kandidata - Stevo Pendarovski iz SDSM-a, Gordana Siljanovska-Davkova iz VMRO-DPMNE i Blerim Reka kojeg podržavaju opozicione partije Albanaca.
Izbori će biti važeći ukoliko na njih izađe najmanje 40 posto glasača od 1,8 miliona MakedonacaEPA

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i njegovi socijaldemokrati (SDSM) nadaju se da će na predsjedničkim izborima u nedjelju zadati još jedan udarac dugoj vladavini nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, a čini se da će birači birati između nezadovoljstva zbog promjene imena i ulaska u euroatlantske integracije.

Socijaldemokrati i njihov kandidat Stevo Pendarovski žele profitirati na promjeni imena zemlje i dogovoru sa Grčkom, prema kojemu je Makedoniji dodan prefiks "Sjeverna", što im je otvorilo vrata pregovorima o ulasku u NATO savez sljedeće godine te razgovorima o pristupanju EU koji ih očekuju u junu.

Pendarovski (55) vodi kampanju uz poruku da je glas za njega, glas za NATO savez i EU, što će po njemu dovesti do novih investicija i ekonomskog rasta.

Stranka VMRO-DPMNE, koja je vladala od 2006. do 2017. godine, vodila je zemlju u sve dublje konflikte s Grčkom oko imena Makedonije, koje Atina smatra imenom jedne od svojih pokrajina. VMRO-DPMNE je dogovor o promjeni imena proglasio nezakonitim, te suprotnim ustavu i nacionalnim interesima.

Predsjednik Đorge Ivanov iz VMRO-a učinio je sve što je bilo moguće kao predsjednik s ograničenim ovlastima kako bi usporio implementaciju dogovora, ali njegove je poteze preglasavao parlament. Ivanovu je ovo drugi mandat te se ne smije kandidirati na sljedećim izborima.

Njegova stranka odbijala je predati vlast šest mjeseci nakon izbora u decembru 2016. godine, onemogućujući SDSM-u i njegovim koalicijskim partnerima, nekolicini etničkih albanskih stranaka, glasanje u parlamentu o novoj vladi.

Nakon smjene vlasti VMRO-DPMNE je zapao u haos, a njihov bivši vođa i premijer Nikola Gruevski pobjegao je iz zemlje te zatražio azil u Mađarskoj kako bi izbjegao zatvor zbog korupcije.

Nekoliko drugih vrhovnih dužnosnika VMRO-a također je osuđeno, dok drugi čekaju kraj suđenja oko davanja mita i zloupotrebe ovlasti.

Drugi krug izbora

Prema nedavnoj anketi, iznenađujuće, VMRO-ova kandidatkinja Gordana Siljanovska-Davkova vrlo je blizu podršci koju uživa i kandidat socijaldemokrata.

Siljanovska-Davkova kritičarka je dogovora s Grcima, a prozvala ga je nezakonitim i sramotnim te optužuje administraciju Zaeva za korupciju i nepotizam.

Prema anketi provedenoj između 8. i 14. aprila, Siljanovska-Davkova uživa podršku 38,3 posto birača, a Pendarovski 33,2 posto.

Treći kandidat Blerim Reka ima podršku 12,6 posto glasača i dvije etničke albanske stranke.

Pretpostavlja se da niti jedan kandidat neće proći 50 posto podrške, stoga će se predsjednik odlučivati u drugome krugu koji je 5. maja.

U drugome krugu Pendarovskog će možda podržati i etničke albanske stranke, a koji čine čak 25 do 30 posto glasačkog tijela.

Izbori će biti važeći ukoliko na njih izađe najmanje 40 posto glasača od 1,8 miliona Makedonaca.

Moguća je veliki nivo izostanaka, pogotovo jer Makedonci biraju između nezadovoljstva zbog promjene imena te ulaska u NATO savez i EU.

Zaev je prethodno održao referendum oko promjene imena na koji je izlaznost bila 37 posto te nije bio uspješan. Referendum nije bio zakonski obvezujući, stoga je Zaev nezavisno o tome pogurao dogovor s Grčkom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.