Izbori u SAD-u: Trump uvjerljiv na istoku

Trump: Smatram sebe izabranim kandidatom. Što se mene tiče, sve je gotovo (Reuters)

Milijarder Donald Trump pobjednik je svih pet stranačkih izbora održanih u utorak, čime je povećao prednost među kandidatima Republikanske stranke, dok je u glasanju demokrata kao pobjednica dana izašla Hillary Clinton ispred Bernieja Sandersa.

Trump je potukao protivnike Teda Cruza i Johna Kasicha u Connecticutu, Delawareu, Marylandu, Pennsylvaniji i Rhode Islandu, što mnogi tumače kao iznenađujuću demonstraciju sile kandidata koga vide kao populističkog političkog prvaka miliona iako ne uživa podršku partijskog establišmenta.

„Smatram sebe izabranim kandidatom. Što se mene tiče, sve je gotovo“, kazao je milijarder okupljenima u New Yorku, iako mu još nedostaje 1.237 delegatskih glasova za osvajanje nominacije.

Clinton, koja vodi u utrci demokrata, pobijedila je u četiri države: Connecticutu, Marylandu, Delawareu i Pennsylvaniji.

Sandersu Rhode Island

I očekivalo se da Trump i Clinton zabilježe dobre rezultate na glasanju u pet istočnih država, a jedino je Sanders poremetio planove kod demokrata, pobjedom na Rhode Islandu.

Sandersov tim je slao izmiješane signale o njegovom stajalištu u utrci, a jedan od vodećih savjetnika sugerirao je tešku noć koja bi ponukala senatora iz Vermonta da ponovno razmotri svoju kandidaturu, dok je drugi izjavio kako će se Sanders „boriti cijelim putem do konvencije“ Demokratske stranke u julu.

Clinton se sve manje osvrće na stranačkog rivala.

„Kakva odlična noć. Idemo naprijed i idemo osvojiti nominaciju, a u julu ćemo se vratiti kao jedinstvena stranka“, kazala je okupljenima u Philadelphiji (Pennsylvania).

Ta 68-godišnja bivša državna tajnica pojačala je napade na Trumpa, kazavši kako milijarder nije u dodiru s pravim Amerikancima.

„Ako želite biti predsjednik SAD-a, morate se upoznati i sprijateljiti sa SAD-om. Ne možete samo letjeti u velikom avionu, sletjeti i napraviti veliki govor i uvrijediti sve koji vam padnu na pamet“, izjavila je Clinton.

Udruživanje nije pomoglo

No, Trump je imao veoma uspješnu noć i proglasio je kako ima 50 posto podrške u svih pet država. Taj 69-godišnjak povećao je svoju prednost u najbitnijoj borbi, borbi za delegate koji će zvanično birati republikanskog kandidata na stranačkoj konvenciji u julu.

„Ted Cruz shvata kako njegova vrsta konzervativnog republikanizma ne prolazi dobro na sjeveroistoku države“, javlja novinar Al Jazeere Alan Fisher iz Philadelphije.

Pobjeda Trumpa dolazi nakon otkrića kako se Cruz i Kasich, u očajničkom pokušaju sprečavanja lidera da osigura nominaciju, udružuju kako bi ga u budućnosti blokirali.

Izvor: Al Jazeera i agencije