Izbori u Makedoniji: Rješenje ili novi problem

Osim izbora lokalnih vlasti, stanovnici Skoplja birat će gradonačelnika (AP)

Piše: Daniel Evrosimoski

Slikom mačke koja stoji ispred uperenog pištolja sa tekstom „Predajem se: Nema izbora 24. aprila“, posrednik Evropske unije u rješavanju makedonske političke krize Peter Vanhoutte na Twitteru je nagovijestio ono što je zatim i zvanično saopštio američki ambasador – Makedonija još nije spremna za vjerodostojne izbore.

U zajedničkom izvještaju ambasadori SAD-a i Evropske unije procjenjuju da nisu ispoštovani uslovi za izbore 24. aprila, a koje su prošlog ljeta potpisali lideri četiri najveće partije u skopskom naselju Pržino, prema kojem je nazvan i sporazum. Ambasadori navode da birački spisak i mediji ostaju glavni problem.

VMRO-DPMNE insistira na tome ne postoje prepreke da se izbori održe 24. aprila. Opozicijski SDSM nema namjeru učestvovati na izborima. Najveća albanska stranka DUI kaže kako je na istoj liniji sa stavovima međunarodne zajednice, dok iz preostale albanske partije koja učestvuje u pregovaračkom procesu, DPA, nema nikakvih reakcija.

Pržinskim sporazumom duboka kriza u koju je upala zemlja početkom prošle godine i objavljivanjem brojnih prisluškivanih razgovora glavnih funkcionera u zemlji trebala je dobiti političko i pravno razrješenje. Izbori su trebali da budu na kraju ovog procesa, kao konačna volja makedonskih građana.

Ilina Mangova [Ustupljeno Al Jazeeri]

Ilina Mangova, direktorica programa instituta, kaže kako je smanjeno povjerenje građana u institucije i njihovu sposobnost da se suoče sa problemima. Dodaje i kako građani sve više negativno doživljavaju političke partije.

„Nepovjerenje u političke partije je povećano za 11 procenata posljednju godinu i polovina građana nema povjerenje u njih. Takođe, u javnosti nema dovoljno uvjerenosti u integritet cjelokupnog izbornog procesa – da su ispunjeni uslovi za fer i demokratske izbore, da su institucije sposobne da se suoče sa potencijalnim izbornim nepravilnostima i da je njihov glas na izbornom danu tajan“, ukazuje.

Mangova kaže kako velika distanca u stavovima glavnih političkih partija o rješavanju ključnih reformskih pitanja održava osjećaj nesigurnosti kod građana.

„Pesimizam o budućnosti zemlje se popeo na najviši nivo u posljednjih pet godina. Prisutan je u odnosu povjerenja u demokratske i ekonomske kapacitete zemlje, kao i u odnosu prema izvjesnosti euroatlantskih integracija Makedonije. Sve ovo dalje može negativno da utječe na motiviranost građana da učestvuju i doprinose demokratskim i ekonomskim procesima u zemlji“, kaže Mangova.

I dok partije promišljaju svoj sljedeći potez, politička kriza umjesto da se rješava, izgleda da se samo produbljuje.

U poruci ambasadora SAD-a i EU pozivaju se partije da ostanu posvećene sporazumu iz Pržina i da rade na neophodnim mjerama kako bi se izbori održali što je ranije moguće. Kao alternativa se spominje 5. juni.

To bi bili peti parlamentarni izbori u Makedoniji u posljednjih 10 godina, a četvrti po redu koji su prijevremeni.

Izvor: Al Jazeera