Izbori u Izraelu: Netanyahuovi rivali u vodstvu

Blok koji predvodi Gantz ima malu prednost nad Netanyahuovim desničarsko-vjerskim blokom – 56:55 (Reuters)

Savez stranaka centra Plavo-bijelo bivšeg zapovjednika izraelske vojske Bennyja Gantza izbio je danas na prvo mjesto s 32 zastupnička mandata od ukupno 120 u parlamentu Knessetu nakon što je izbrojano 91% glasova na izraelskim izborima.

Konzervativni Likud premijera Benjamina Netanyahua dospio je na drugo mjesto s 31 zastupnikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu, navodi agencija Beta.

Savez stranaka izraelskih Arapa Zajednička lista s 13 zastupnika, kako se očekuje, bit će treća najveća stranka u parlamentu.

Nacionalistička stranka bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana “Izrael naš dom”, koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati sljedeću vladu, zasad ima devet zastupnika.

U ovom trenutku blok koji predvodi Gantz, a čine ga centrističke, ljevičarske i savez arapskih stranaka, ima malu prednost nad Netanyahuovim desničarsko-vjerskim blokom – 56:55.

Konačni rezultati u četvrtak

U Izraelu su danas održani ponovljeni parlamentarni izbori, koji su od izuzetne važnosti za budućnost Palestine i političku karijeru aktuelnog premijera te zemlje Benjamina Netanyahua.

Prvobitno su parlamentarni izbori u Izraelu održani 9. aprila ove godine, ali zbog nemogućnosti formiranja parlamentarne većine raspisani su ponovljeni.

Analitičari tvrde da Netanyahu silno želi izboriti pobjedu i ostati na čelu Vlade kako bi zadržao političku moć uoči nastavka istraga i odluka o podizanju optužnica u nekoliko sudskih procesa u kojima se tereti za korupciju.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin obećao je da će ovog puta učiniti sve što može da se izbjegne treće glasanje ove godine.

Konačni rezultati bit će objavljeni u četvrtak.

Izvor: Agencije