Izbori u Francuskoj: Macron i Le Pen u drugom krugu

Kandidat centra Emmanuel Macron i ekstremno-desničarka Marine Le Pen osvojili su najviše glasova u nedjeljnim izborima za predsjednika Francuske i 7. maja će biti kandidati u drugom krugu izbora, pokazuju djelimični rezultati.

Prema 86 posto obrađenih listića, za Macrona je glasalo 23,4 posto glasača (7.696.366 glasača), dok je za Le Pen bilo 22,31 posto (7.336.211).

Na trećem mjestu je Francois Fillon sa 19,75 posto glasova, dok je četvrti Jean-Luc Melenchon (19,75 posto).

Birališta širom Francuske su zatvorena u nedjelju u 20:00 sati.

Projekcije anketara

Nakon zatvaranja birališta je objavljeno kako je Macron, bivši ministar ekonomije i bivši bankar, koji se zalaže za Evropsku uniju, prema projekcijama anketara Harrisa, osvojio 24 posto glasova, dok je po Elabeu osvojio 23,7 posto glasova.

„Francuzi su izrazili želju za promjenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke historije Francuske“, rekao je Macron za agenciju AFP.

Francuski premijer Bernard Cazeneuve pozvao je večeras sve demokrate da u drugom krugu izbora glasaju za Macrona, a isti poziv glasačima je preko društvene mreže Twitter uputio i ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Le Pen, liderka antiimigracionog i anti-EU Nacionalnog fronta, dobila je 22 posto u oba istraživanja.

Kandidat konzervativaca Francois Fillon priznao je poraz na izborima, kazavši kako je jedini krivac za neuspjeh na izborima. Na večerašnjoj konferenciji za medije kazao je kako će u drugom krugu glasati za Macrona i pozvao svoje pristalice da isto urade.

Različite vizije

Prema Harrisu, Fillon i ekstremno-ljevičarski kandidat Jean-Luc Melenchon osvojili su po 20 posto glasova, što znači da su eliminirani iz utrke za šefa države.

Ukoliko se ovi rezultati potvrde, 7. maja za mjesto predsjednika Francuske takmičit će se dva kandidata s potpuno različitim političkim i ekonomskim vizijama države, čija se ekonomija umnogome oslanja na stanje u susjedstvu i u kojoj je četvrtina mladih nezaposlena.

Premda je Macron (39) novajlija na političkoj sceni, izborne ankete mu daju velike šanse u drugom kolu i smatraju kako će lako pobijediti 48-godišnju Le Pen.

Belgijski list La Libre, pozivajući se na neimenovane izbore u izbornom procesu, objavio je kako je Macron osvojio 24 posto glasova.

Male šanse za Hamona

Drugo mjesto dijele Le Pen i Fillon sa po 21 posto glasova, dok je četvrti Melenchon sa 19 posto glasova.

Prema javnom belgijskom servisu RTBF, Macron je osvojio 23 posto glasova, druga je Le Pen (22,5 posto), Fillon je treći sa 20 procenata glasova.

Ankete su pokazivale kako će odziv biti malen, kao i kako je puno birača neodlučno.

Na izborima se takmičilo 11 kandidata, a četvero ih je imalo šanse za prolazak u drugi krug.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male šanse, jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Jake mjere sigurnosti

Fillon je glasao tokom prijepodneva u Parizu, strpljivo čekajući na red za glasanje na biračkom mjestu zajedno s brojnim biračima.

Macron je glasao zajedno sa suprugom Brigitte u Le Touquetu, ljetovalištu sjeverno od Pariza, u istoj zgradi u kojoj se par skoro prije deset godina vjenčao.

Potom se pozdravio s biračima, koji su mu zaželjeli uspjeh na izborima.

Le Pen je glasala u Henin-Beaumontu, na sjeveru države, nekadašnjem rudarskom gradu, koji je sada uporište njene Nacionalne fronte.

Vlada Francuske mobilizirala je više od 50.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi štitili birače, a mobilizirano je i 7.000 vojnika.

Rezultati do 26. aprila

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj pravo glasa ima približno 47 miliona registriranih glasača.

Glasanje je obavljeno na 69.245 mjesta, biračka mjesta su otvorena u 8:00 sati, a zatvorena u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Očekuje se kako bi zvanični rezultati trebali biti objavljeni do 26. aprila.

Pobjednik predsjedničkih izbora će 14. maja preuzeti dužnost od trenutnog predsjednika Francoisa Hollanda.

Izvor: Agencije