Izbori u Crnoj Gori bez apsolutnog pobjednika

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopćio je kako je tokom noći uhapšeno 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam (EPA)

00:20

Predsjednik DPS-a i premijer Crne Gore izrazio je zadovoljstvo ubjedljivom pobjedom na parlamentarnim izborima, te poručio da očekuje mandat za formiranje vlade.


23:59

Predrag Sekulić, zvaničnik DPS-a kazao je večeras kako zajedno sa koalicionim partnerima imaju 43 mandata.

Prema njegovim riječima, Ključ ima deset, Demokrate osam, Socijaldemokrate Ivana Brajovića tri, SDP također tri mandata.

„Možemo govoriti o dva mandata BS-a, jednom mandatu Hrvatske građanske inicijative. Koalicija albanskih partija ima jedan mandat. Zajedno sa našim koalicionim partnerima imamo najmanje 43 mandata“, istakao je Sekulić. 

Dodao je kako vjeruje da ti trendovi mogu ići samo u korist Demokratske partije socijalista.

„Još jednom se zahvaljujem građanima Crne Gore, svima onima koji su učestvovali u izbornom procesu. Činjenica da je 72 posto građana izašlo na izbore govori o tome da imaju povjerenje u izborni proces“, poručio je Sekulić.


23:56

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je na konferenciji za novinare kako je ova partija zadovoljna rezultatom na parlamentarnim izborima.

Bečić je izrazio zahvalnost građanima i poručio kako nije htio izlaziti sa podacima prije sveobuhvatne analize.

Predsjednik Demokrata je kazao kako na osnovu 99 posto obrađenog materijala, DPS ima 35 mandata, DF 18, Ključ i Demokrate po devet i SDP četiri mandata.

On je istakao kako su Demokrate, kao samostalna partija, druga najjača partija u Crnoj Gori.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima na ovim izborima. Osvojili smo više nego što su nam predviđali. Niko nema apsolutnu većinu. Dani i nedjelje će dati odgovor na pitanje ko će formirati novu vlast“, rekao je Bečić.


23:38

Nijedan učesnik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast, navode iz CDT-a. Oni su obradili 100% uzorka.

Na osnovu obrađenog uzorka, rezultati su sljedeći:

DPS 41,1% – 35 mandata

DF 20,6% – 18

Ključ 10,7% – 9

Demokrate 10,5% – 9

SDP 5,4% – 4

Bošnjačka stranka 3,3% – 2

SD 3,2% – 2

HGI 0,5% – 1

Albanci Odlučno (Forca, DUA, AA) 0.9% – 1

Moguća greška kod Demokrata iznosi +/-1,5, pa Demokrate mogu osvojiti 8 mandata, a DPS u tom slučaju 36 mandata.


23:22

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) večeras je saopćeno da je na osnovu 94 posto obrađenog uzorka, DPS osvojio 41,1 posto glasova, odnosno 36 mandata, u Skupštini Crne Gore koja broji 81 poslanika.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 20,4 posto, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija Ključ 10,6 posto, odnosno devet mandata. Demokrate Alekse Bečića sa 9,7 posto imaju osam mandata, dok je SDP osvojio pet posto glasova, što su četiri mandata.

Bošnjačka stranka osvojila je 3,3 posto ili dva mandata, dok je Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo 3,1 posto glasova, ili dva mandata.

Hrvatska građanska lista (HGI) je osvojila jedan mandat, kao i koalicija Albanci odlučno.

Pozitivna Crna Gora nije prešla cenzus jer je osvojila 1,3 posto.


23:19

Pored parlamentarnih, u nekoliko gradova Crne Gore održani su i lokalni izbori.

U Andrijevici, DPS je osvojio 56,8 posto glasova, DF 16,2%, SNP 16,1%, Socijaldemokrate pet posto…

Budva: DPS 33,3%, Demokrate 20,6%, DF 18,7%, CDU 7,3%, Koalicija „Bura budi Budvu“ 6,8%, Koalicija BUDVA MORA! 5,9%, Socijaldemokrate 3,9…

Gusinje: DPS 25,8%, Socijaldemokrate 22,2%, Partija za Gusinje 20,9%, SDP 9,5%, SNP 8,8%, Bošnjačka stranka 7,4%…

Kotor: DPS 33,5%, Demokrate 14,6%, DF 12,1%, SNP 8%, SDP 8%, Socijaldemokrate 5,8%…


23:00

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 95,2 posto obrađenih uzoraka glasačkog materijala, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,5 posto glasova, odnosno 36 mandata.

Demokratski front (DF) je osvojio 20,3 posto (18 mandata), dok je Velika koalicija Ključ osvojila 11 posto glasova (9).

Po broju mandata dalje slijede Demokrate (8), SDP (4), Socijaldemokrate (2), Bošnjačka stranka (2), Forca-DUAA (1), HGI (1).


22:56

Zbog neuspjeha Pozitivne Crne Gore na današnjim parlamentarnim izborima, lider te stranke Darko Pajević saopćio je večeras kako podnosi ostavku na tu funkciju, prenosi Tanjug.

On je rekao kako će ga do redovnog kongresa stranke zamijeniti Azra Jasavić.

Pozitivna Crna Gora nije prešla cenzus od neophodnih tri posto.


22:45

Funkcioner DPS-a Predrag Sekulić izjavio je večeras kako je DPS samostalno osvojio 36 mandata, a da, kako je naveo, sa svojim tradicionalnim partnerima, a to su manjinske stranke, ima 43 mandata.

Prema informacijama DPS-a, Demokratski front ima 17 mandata, koalicija Ključ 10, a Demokrate osam mandata, rekao je on.


22:40

Prema projekcijama CEMI-a, novi sastav crnogorskog parlamenta mogao bi izgledati ovako:

22:35

Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 92 posto obrađenog uzorka, na crnogorskim parlamentarnim izborima ostvareni su ovi rezultati:

DPS Mila Đukanovića osvojio je 41%

Demokratski front 20,8%

Koalicija Ključ 10,8%

Demokrate Alekse Bečića 10,1%

SDP 5,3%

Manjinska Bošnjačka stranka 3,6%

Socijaldemokrate Ivana Brajovića 3,1%

Pozitivna Crna Gora 1,3%

Albanska Koalicija FORCA DUAA 1,1%

Albanska koalicija „SA JEDNIM CILJEM“ 1%

Demokratska partija socijalista imat će 36 mandata, Demokratski front 18, Koalicija Ključ imat će devet poslanika. Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri mandata, Bošnjačka stranka tri…


22:25

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 90,7 posto obrađenih uzoraka glasačkog materijala, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 36 mandata

Demokratski front (DF) je osvojio 18, dok je Velika koalicija Ključ osvojila osam mandata.

Prema istim rezultatima, Demokrate Alekse Bečića osvojile su osam mandata, SDP 4, SD 2, Bošnjačka stranka 2, HGI 1 i Forca 1.


22:20

Gost Al Jazeere, politički analitičar Šeki Radončić, smatra da je vrijeme apsolutnih pobjeda na Balkanu, stvar prošlosti.

 


22:13

Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju, na osnovu 84 posto obrađenog uzorka, na crnogorskim parlamentarnim izborima ostvareni su ovi rezultati:

Vladajući DPS Mila Đukanovića osvojio je 40.7%

Demokratski front 21%

Koalicija Ključ 10,5%

Demokrate Alekse Bečića 9,8%

SDP Ranka Krivokapića 5,3%

Bošnjačka stranka 4%

Socijaldemokrate Ivana Brajovića 3,1%

Pozitivna Crna Gora 1,3%

Albanska Koalicija FORCA DUAA 1,2%

Albanska koalicija „SA JEDNIM CILJEM” 1%


22:01

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 80,2 posto obrađenih uzoraka glasačkog materijala, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,6 posto glasova.

Demokratski front (DF) je osvojio 20,5, dok je Velika koalicija Ključ osvojila 10,8 posto glasova.

Prema istim rezultatima, Socijaldemokratska partija (SDP) ima 5,1, Demokrate Alekse Bečića 9,9, Bošnjačka stranka 3,4, a Socijaldemokrate (SD) 3,2 posto glasova.


21:56

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je lidere opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), da odmah nakon preliminarnih rezultata sjednu za jedan sto i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak.

„Predlažem svim liderima i predstavnicima opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa DPS-om, da odmah nakon preliminarnih rezultata sjednu za jedan sto, razmijene sve informacije o zloupotrebama koje su pratile izborni proces, izvrše potrebne analize i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak“, naveo je Bečić u saopćenju.

Demokrate su, kako je rekao, svjesne činjenice kako je ove izbore pratio najveći broj ikada zabilježenih zloupotreba, ali i veoma odgovoran i ozbiljan odnos građana, opozicionih političkih subjekata i nevladinog sektora.

Prema njegovim riječima, parcijalna koordinacija, koja ne bi uključivala sve predstavnike respektabilnih opozicionih subjekata, niti bi bila dobra, niti bi za Demokrate bila prihvatljiva.

Bečić je poručio kako je mir vrijednost koja nema alternativu.

„Dužni smo da uvijek i na svakom mjestu, a pogotovo u trenucima koji su izuzetno politički osjetljivi, pazimo na tu činjenicu. Od neodgovornih postupaka vlasti branimo se osmijehom. A kako bi drugačije, ako je Crna Gora najljepša država na Balkanu“, rekao je on i pozvao sve građane Crne Gore da u slučaju dugo očekivane i izvjesne pobjede opozicije svoje zadovoljstvo izraze u svojim domovima i stranačkim prostorijama.

„To je moj apel, za koji se nadam da će biti prihvaćen, pogotovo od onih koji su danas zaokružili Demokrate i dali povjerenje Demokratskoj Crnoj Gori“, naveo je Bečić.


21:45

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 70,4 posto obrađenih uzoraka glasačkog materijala, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,5 posto glasova.

Demokratski front (DF) je osvojio 20,6, dok je Velika koalicija Ključ osvojila 10,9 posto glasova.

Prema istim rezultatima, Socijaldemokratska partija (SDP) ima 5,1, Demokrate Alekse Bečića 9,8, Bošnjačka stranka 3,4, a Socijaldemokrate (SD) 3,2 posto glasova.


21:41

Prema procjenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 67,4 posto obrađenih uzoraka glasačkog materijala, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,1 posto glasova.

Demokratski front (DF) je osvojio 20,3, dok je Velika koalicija Ključ osvojila 10,7 posto glasova.

Prema istim rezultatima, Socijaldemokratska partija (SDP) ima pet, Demokrate Alekse Bečića 9,7, Bošnjačka stranka 3,4, a Socijaldemokrate (SD) 3,1 posto glasova.


21:22

Gostujući u Vijestima Al Jazeere Balkans, Petar Turčinović, bivši ambasador Hrvatske u Crnoj Gori i dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomatiju “Libertas”, zaključuje da su izbori u Crnoj Gori nadišli samo prostor Crne Gore i da imaju izuzetno veliki značaj geopolitičke prirode, te da se radi o natjecanju između Rusije i NATO-a.


21:20

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopćeno kako je na osnovu 34,8 posto obrađenog uzorka DPS osvojio 40,9 posto glasova, prenose agencije.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 21,6 posto, a Velika koalicija ključ 10,6 posto glasova.

Demokrate Alekse Bečića dobile su 9,6 posto glasova, SDP 4,5 posto, a Bošnjačka stranka 3,2 posto glasova.


21:10

U štabu vladajućeg DPS-a, reporterka Milica Marinović razgovarala je sa Predragom Sekulićem, jednim od funkcionera stranke.


21:06

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) saopćeno je večeras kako je, na osnovu 30,1 posto obrađenog uzorka, DPS osvojio 41,2 posto glasova na parlamentarnim izborima.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 21,8 posto, a Velika koalicija Ključ 10,8 posto glasova.

Slijede Demokrate Alekse Bečića sa 9,3, te SDP sa 4,4 posto glasova. Bošnjačka stranka osvojila je 2,9 posto, koliko je pripalo i Socijaldemokratama Ivana Brajovića.


21:00

Viber i WhatsApp ponovo radi u Crnoj Gori, saopćila je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Agencija je zabranu korištenja ove dvije mreže naložila jer, kako je saopćeno, zkaon predviđa da je komunikacija za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Ova odluka je uslijedila pošto su građanima Crne Gore počele da stižu propagandne poruke iz Velike Britanije i Kine.


20:56

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopćeno kako je, na osnovu 22,8 posto obrađenog uzorka DPS osvojio 41,4 posto glasova.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 22,1 posto, a Velika koalicija Ključ 11,1 posto glasova. Demokrate Alekse Bečića dobili su 9,7 posto glasova.


20:45

Emilo Labudović iz DF-a kaže kako ova stranka uvjerljivo vodi, javlja novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

„On je osudio privođenje članova i simpatizera na saslušanja u policiju zbog prošlogodisnjih prosvjeda. Večeras očekuje da građani mirno u domovima proprate smjenu vlasti“, dodaje.

20:40

Na izlaznost od 73,2 posto, opći cenzus je 11.427, cenzus za Bošnjake i Albance je 2.666, a za Hrvate 1.333, pod pretpostavkom da ima 1,6 posto nevažećih listića što je prosjek sa parlamentarnih izbora 2012. i 2009, piše CDT.


20:35

U prostorijama Velike koalicije Ključ nalazi se nosilac izborne liste Miodrag Lekić, kao i Srđan Milić i Žarko Rakčević.

U izbornom štabu te koalicije najavili su uključenje poslije 21 sat.


20:28

U Izborni stav DF-a još nisu stigli lideri.

Prema informacijama Vijesti, prije 21 sat niko se neće obraćati javnosti, a prve informacije, najvjerovatnije samo o regularnosti izbora, odnosno na pojedinim biračkim mjestima, bit će saopćene tek kada se rezimiraju informacije iz biračkih odbora nakon 21 sat.


20:20

Do 20 sati glasalo je 73,2 posto ili približno 386.970 birača, javlja CDT.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine, izlaznost do 20 sati bila je 70,5, dok je na predsjedničkim 2013. iznosila 63,9 procenata.


20:18

O značaju i važnosti parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. ragovarali smo sa Borisom Raonićem, direktorom nevladine organizacije “Građanska alijansa”.


20:15

Sa predsjednikom Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušanom Janjićem, razgovarali smo o odnosu Srbije i Crne Gore i važnosti crnogorskih izbora.


20:05

U Crnoj Gori su večeras u 20 sati zatvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima za 81 poslanika skupštine.

Pravo glasa imalo je 528.817 birača upisanih u birački spisak.

Na izborima je učestvovalo 17 lista, a izborni cenzus je tri posto. Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Prema podacima CDT-a i CEMI, izlaznost građana na parlamentarne izbore u Crnoj Gori je u 19 sati bila 70,9 posto, odnosno 71,1 posto.

Prvi nezvanični rezultati bit će objavljeni oko 21.00 sat.


19:48

Do 19 sati na lokalnim izborima u Andrijevici je glasalo 76 posto birača, u Budvi 72, Gusinju 47, u Kotoru posto.


19:35

Građanska alijansa poziva Specijalno državno tužilaštvo da hitno reagira povodom velikog broja prijava, a posebno za objavljene snimke o kupovini glasova u Baru.

„Takođe, najoštrije osuđujemo najavljeno gušenje slobode govora i komunikacija od strane Agencije za telekomunikacije i zahtijeva da se takva odluka koja nije poznata državama demokratskog uređenja, odmah povuče“, navodi se u saopštenju Građanske alijanse.


19:29

Iz CEMI-ja kažu kako prve rezultate očekuju oko 21:00 sat.


19:18

Izlaznost na izborima u Crnoj Gori do 19 sati je 71,5 posto, podaci su CEMI-ja. Podaci CDT pokazuju kako je do 19 sati izašlo 70,9 posto glasača ili 375.190 birača.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 19 sati bila je 66,2 posto, dok je na predsjedničkim 2013. iznosila 58 procenata.


19:10

Sat uoči zatvaranja biračkih mjesta u Crnoj Gori i nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje Vibera i WhatsAppa, stranke, prije svega opozicione, i pojedinci su veoma aktivni na društvenim mrežama – Facebooku i Twitteru.

Opoziciona Velika koalicija Ključ je na svojoj Facebook stranici pozvala građane da izađu i glasaju.

„Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promjene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobjedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini“, navodi se u postu ove koalicije i dodaje:

„Glasajmo, uprkos jadnim i providnim naporima DPS-a da nas sve zaplaši. Uzalud im je. Idemo naprijed sa osmjehom, uvjereni u svoju snagu. Slobodna Crna Gora je nezaustavljiva.“

Opozicioni Demokratski front je reagirajući na nalog da se ugase mreže Vibera i WhatsAppa poručio građanima kako je činjenica „da Ðukanović i DPS pokušavaju da u Crnoj Gori zavedu diktaturu“, te da su to jasni znači da je DPS izgubio na izborima.

„Ovako diktatori reaguju kada su svjesni da su gotovi“, navodi se u postu Demokratskog fronta.

Istovremeno, samo u posljednjih 12 sati, spriječeno je više od milion i 200.000 hakerskih „udara“ na crnogorski portal CdM.

„Naš portal napadaju grupe iz Francuske, Italije, Finske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, to što je CdM opet od rane zore na neprestanom udaru hakera koji žele nas da spriječe da radimo svoj posao, odnosno – vas na vrijeme i precizno da informišemo, ne znači da nećete moći da dobijete sve informacije koje vam trebaju tokom izbornog dana“, navodi se.

Tokom dana hakirani su i portali sajt5 i DPS-a.


19:00

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio građanima da se ne okupljaju prije objavljivanja konačnih rezultata izbora, pišu podgoričke Vijesti.


18:40

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) naložila je svim telekomunikacijskim operatorima da isključe mogućnost korištenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju sa korisnicima, prenose agencije.

„Prema nalogu Agencije, operatori su dužni da sprovedu tu mjeru u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji predviđa da je komunikacije za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika. Mogućnost korišćenja servisa kao što su Viber i WhatsApp biće isključena dok Agencija posebnim nalogom ne odredi da se takva zabrana suspenduje“, navodi se u zajedničkom saopštenju Crnogorskog Telekoma, Telenora i M:tela.

Iz ovih kompanija je saopćeno kako nisu ustupale podatke o svojim korisnicima i da poštuju najstrože sigurnosne standarde i procedure zaštite korisnika i njihovih podataka.


18:18

Do 18 sati glasalo 65,5 posto, odnosno približno 346.710 osoba, javljaju crnogorske Vijesti.


18:10

O toku redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori razgovarali smo sa Milicom Kovačević – predsjednicom Centra za demokratsku tradiciju.


18:05

Milica Marinović izvještava o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori.


17:58

Uprava crnogorske policije demantirala je danas medijske navode o masovnim tučama na biračkim mjestima u Rožajama, prenosi Tanjug.

U saopćenju se precizira kako je došlo do narušavanja javnog reda i mira, kada je A.D. iz Rožaja, ispred glasačkog mjesta OŠ 25. maj, vrijeđao predsjednika Općinskog odbora DPS, B.K. iz istog mjesta, ali nije bilo masovne tuče.

Službenici Odjeljenja sigurnosti Rožaje su o događaju upoznali državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, koji se izjasnio kako nema elemenata krivičnog djela, čije se gonjenje poduzima po službenoj dužnosti, već o prekršaju.

Protiv A.D. će biti podnijeta prekršajna prijava.


17:40

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) izlaznost na izborima u Crnoj Gori do 17 sati iznosila je 61,2 posto.

Izlaznost po regijama je slijedeća: Podgorica 64 posto, centar bez Podgorice 68,1 posto, jug 55,1 i sjever 59,6 posto.


17:28

Piše: Veseljko Koprivica

PODGORICA – Dvadeset državljana Srbije uhapšeno je sinoć jer su planirali da pucaju na građane, uđu u zgradu Skupštine Crne Gore i uhapse Mila Đukanovića. Danas je to druga najaktuelnija vijest u crnogorskim medijima poslije detaljnih informacija o toku današnjih desetih parlamentarnih izbora.

Među uhapšenima, kao organizator te kriminalne organizacije označen je Bratislav Bata Dikić ili „Mali Legija“, smijenjeni kontroverzni komandant Žandarmerije Srbije.

To su potvrdili direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović i Specijalno državno tužilaštvo.

Javnost je oko istinitosti te vijesti podijeljena. Jedni su uvjereni da je ona tačna, drugi da je to propaganda vlasti. Ustvari, pomenuta grupa je sigurno uhapšena, ali će sjutra ili za koji dan svi biti pušteni na slobodu uz onaj klasični izgovor – zbog nedostatka dokaza.

Direktor Uprave policije Stojanović saopštio je da je ta grupa osumnjičena  za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore“, saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Vučiću čudan dan

U saopštenju se navodi da su članovi kriminalne organizacije dobijali uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana i da su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili slobode organizatora i članove te kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.

Uhapšenim osobama navedeni su inicijali i godine rođenja. Radi se o osobama rođenim od 1957. do 1999. godine.

„Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, saopštio je Slavko Stojanović.

U akciji hapšenja su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema nikakve podatke o navodnom hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori koju, kako je objavljeno, predvodi bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, ocjenivši da je „čudan dan“ u kojem se to dešava.

„Mi nemamo nikakve podatke o tome, ministar policije Srbije me je obavestio. Reč je o čoveku koji je penzioner. Čudan mi je dan na koji se to dešava“, rekao je Vučić novinarima u Vranjskoj Banji.

On je dodao da će „ostatak komentara“ o tome dati sjutra, „kad se izbori u Crnoj Gori završe“, da ne bi uticao na njih.

„Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prećutim“, rekao je Vučić.

Stefanović čeka informacije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da srpska policija sigurno nije učestvovala ni na koji način u hapšenju bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića.

Stefanović je rekao da očekuje zvaničnu informaciju Crne Gore povodom hapšenja Dikića, ukoliko je ta informacija tačna.

„Ne, policija sigurno nije učestvovala. MUP ne učestvuje u izvršenju bilo kakvih djela, a, ako je neki državljanin Srbije učestvovao, očekujem informaciju i o tome, pa ćemo vidjeti šta je tačno, ali je sigurno da policija nije učestvovala ni na koji način u tome“, rekao je Stefanović novinarima u Bujanovcu.

On je kazao da je tu informaciju saznao iz medija.

„Trenutno nemamo dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji i moramo da sačekamo zvanične informacije državnih organa u Crnoj Gori“, rekao je Stefanović Tanjugu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, nakon glasanja, nije želio da komentariše novinarsko pitanje povodom ovog događaja. Kazao je samo da treba sačekati da se oglase nadležni državni organi.

Premijer Milo Đukanović je rekao da ima potvrdu od nadležnih organa da će se uskoro oglasiti.

„Crna Gora je stabilna država. Ako neko pokuša da se igra sa njom, završiće kao što su slični i do sada završavali“, kazao je Đukanović.

Kontroverzni komandant

Bratislav Bata Dikić ili „Mali Legija“, kako je sam volio da ga zovu, je smijenjeni kontroverzni komandant Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef opasne mafijaške organizacije.

Njegova smjena uslijedila je poslije brojnih ubistava koje su činili pripadnici njegove formacije, a kod Rekovca je ubio dvojicu mladića, a potom ih zapalio kako bi zavarao tragove.

Prema navodima beogradskih medija, Dikić i njegov rođeni brat Dragan, sa još 20 pripadnika Žandarmerije, bili su umiješani u ozbiljan kriminal na teritoriji grada Niša i juga Srbije. U izvještaju se navodi i da su se pripadnici Žandarmerije bavili ucjenama, iznudama, reketiranjem te da su umiješani u šverc i distribuciju narkotika, posebno kokaina.

Žandarmerija je godinama bila njegova privatna borbena jedinica, od koje je Dikić želio da napravi novu Jedinicu za specijalne operacije, zloglasnu JSO, koja je poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića rasformirana, a komandni kadar pohapšen i osuđen da višedecenijske zatvorske kazne.

Zabrinut ministar

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, koji je prije nekoliko mjeseci na tu poziciju došao ispred opozicije, kazao je da ima samo nezvanične informacije o današnjem hapšenju 20 osoba iz Srbije, ali da zna da iza toga ne stoji nijedan politički subjekt iz Crne Gore.

Danilović je, zbog nezvaničnih informacija koje je dobio, pozvao lidere političkih partija da zbog sigurnosti ne pozivaju građane da se okupljaju na ulicama Podgorice nakon glasanja.

„Nijesam dobio nijednu informaciju. Ali sam zabrinut ako je u zemlju došlo 20 ljudi da na dan izbora prave haos. Tražio sam sastanak sa direktorom UP policije, ali sam dobio odgovor da je na terenu. Neko će morati da odgovara za ovo i naša policija će morati da uspostavi komunikaciju sa organima Srbije da se što prije ovo razriješi. Jedino što znam je da nijedan politički subjekt u Crnoj Gori ne stoji iza ovoga“, rekao je Danilović.

Ministar je kazao da se baš juče desilo da padne videosistem koji na granici registruje ko ulazi u zemlju, pitajući se ko ima pravo da njega zaobiđe sa ovom informacijom.

„Nezvanično imam informacije, ali očekujem da me UP obavijesti zvanično. Zabrinut sam što me ne obavještavaju. Direktor UP čak neće da odgovori na moj poziv. Rijetke su zemlje u Evropi gdje se takva stvar može desiti a da ministar ne bude obaviješten. Obaviještavan sam i za mnogo manje prekršaje, a za ovo nisam“, rekao je Danilović.

On je pozvao političke partije i predstavnike svih lista da ne slave na ulicama Podgorice.

„Molim i tražim od političkih predstavnika da budu na visini zadatka i da sačuvamo građane“, rekao je Danilović.

Uznemireni građani

Vijest o kriminalnoj grupi prilično je uznemirila  građane u Crnoj Gori. U zgradi u Podgorici u kojoj stanuje autor ovog teksta nalaze se tri izborna mjesta.

Mnogi birači, sa kojima sam razgovarao, sumnjaju u istinitost ove informacije, ali ipak su uplašeni, jer u ovoj naelektrisanoj izbornoj atmosferi nije isključeno da neko neće izazvati incidente koji lako mogu prerasti u opšti haos.

(KRAJ)


16:42

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas htio komentirati hapšenje bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića u Crnoj Gori kako ne bi ni na koji način uticao na parlamentarne izbore u toj državi, ali je primijetio kako je „čudan dan na koji se to desilo“.

„Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome da kažem“, rekao je Vučić novinarima, te podsjetio da je Dikić, inače, penzioniran.

„Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prećutim“, rekao je.

Vučić je dodao kako će o tom slučaju više govoriti sutra, kad se završe izbori u Crnoj Gori kako „ne bi uticao ni na koji način“.


16:40

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović kazao je danas kako ima samo nezvanične informacije o hapšenju 20 osoba iz Srbije, uključujući Bratislava Dikića, te kako je „zaobiđen s tom informacijom“, ali tvrdi kako iza toga ne stoji nijedan politički subjekt iz Crne Gore.

„Nisam dobio nijednu informaciju. Ali sam zabrinut ako je u zemlju došlo 20 ljudi da na dan izbora pravi haos. Tražio sam sastanak sa direktorom policije, ali sam dobio odgovor da je na terenu“, rekao je Danilović, koji, prema crnogorskim analitičarima, važi za bliskog opoziciji, za razliku od direktora policije.

Također, on se zapitao ko ima pravo da njega zaobiđe sa ovom informacijom.

Danilović je dodao kako će neko morati da odgovara za ovo.

„Naša policija će morati da uspostavi komunikaciju sa organima Srbije da se što prije ovo razriješi. Jedino što znam je da nijedan politički subjekt u CG ne stoji iza ovoga“, rekao je Danilović, prenosi portal CDM.

Ministar je dodao i kako se baš jučer desilo da padne videosistem koji na granici registrira ko ulazi u državu.

Danilović je pozvao lidere političkih partija da zbog sigurnosti ne pozivaju građane da se okupljaju na ulicama Podgorice nakon glasanja.


16:30

Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 56,1 posto birača, podaci su CDT-a, prenose Vijesti.

Ukupna izlaznost 2012. godine je bila 70.5 posto, podsjeća podgorički portal.


16:20

Izborni dan u Crnoj Gori obilježen je „povišenom temperaturom“, o čemu govore ne samo pritužbe na nepravilnosti, koje će tek biti provjerene, već i ometanje u vidu hakerskih napada na internetsku stranicu vladajuće DPS i niz portala, za koje tamošnji mediji navode kako su bliski partiji premijera Mila Ðukanovića, a pokušano je čak i „obaranje“ Telekoma Crne Gore.


15:30

Al Jazeerina novinarka Milica Marinović izvještava o toku izbora.


15:10

U crnogorskom Specijalnom tužilaštvu počelo je saslušanje 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i stvaranje kriminalne organizacije.

To navodi crnogorski portal portalanalitika.me i dodaje kako se „na čelu te grupe, prema osnovanim sumnjama, nalazi se kontroverzni Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije“.


15:04

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopćio je kako je tokom noći uhapšeno 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Tu informaciju je potvrdilo i Tužilaštvo. Prema saznanjima podgoričkih Vijesti, među uhapšenima je Bratislav Dikić, bivši šef srpske žandarmerije.

Među uhapšenima je Bratislav Dikić, bivši šef srpske žandarmerije.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija.“

U saopćenju se dodaje kako se „sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode Premijera Crne Gore“ Mila Đukanovića.

„S ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim časovima došao u Crnu Goru sa namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije. Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe“, navodi Tužilaštvo.

„Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana. Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju. U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi.“


14:40

Na šest biračkih mjesta u Rožajama je izbila masovna tuča, saopštili su iz Centra za monitoring (CEMI).

Saopćeno je kako je zbog tuče interveniralo nekoliko desetaka pripadnika Uprave policije.

„Pozivamo sve predstavnike političkih partija da se uzdrže od nasilja i Specijalno državno tužilaštvo da preduzme hitne radnje“, saopćeno je iz CEMI-ja.

Na konferenciji za medije CEMI-ja je saopćeno kako „dešavanja u Rožajama na šest biračkih mjesta predstavljaju najveće narušavanje izborne procedure tokom današnjeg dana“.


14:20

Direktor uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović je potvrdio hapšenje 20 građana Srbije osumnjičenih za terorizam.

Prethodno je B92 došao do nezvaničnog saznanja kako je uhapšena grupa od 15 osoba, na čelu sa bivšim komandantom Žandarmerije Srbije Bratislavom Dikićem.

Stojanović je dodao kako su državljani Srbije osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, kao i da policija traga za jednom osobom.

„Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, saopštio je Stojanović.

U akciji su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu sigurnost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

„Postupajući shodno operativnim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga.“ 


14:00

Na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 39,9 posto birača

Na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 39,9 posto birača, saopćio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

Podaci CEMI-ja pokazuju kako je u Podgorici glasalo 40,2 posto birača, u centralnoj regiji bez Podgorice 45,4 posto, na sjeveru 41 posto, dok je u južnoj regiji glasalo 34,6 posto građana sa biračkim pravom, prenosi RTCG.


13:30

Premijer Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas kako o hapšenju Bratislava Dikića posjeduje saznanja koja su se već pojavila u medijima, te kako očekuje da će parlamentarni izbori proteći u mirnoj i regularnoj atmosferi.

„Imam informacije koje imate svi, dakle ono što se putem medija pojavilo. U kontaktima koje sam imao sa državnim organima dobio sam potvrdu da je postupak pripreme saopštenja kojim će se državni organi obratiti javnosti u završnoj fazi. Očekujem da ćemo veoma brzo dobiti punu informaciju o tome“, rekao je Ðukanović novinarima posle glasanja.

Đukanović: Crna Gora je veoma stabilna i funkcionalna država i ko god misli da može da se igra sa njom završiće kao što su i do sada završavali

Upitan da li očekuje da danas može biti incidenata, kazao je:

„Ne, ne. Crna Gora je veoma stabilna i funkcionalna država i ko god misli da može da se igra sa njom završiće kao što su i do sada završavali“, naglasio je Ðukanović.

Govoreći o izbornom procesu, on je rekao kako očekuje da izbori proteknu u fer i regularnoj atmosferi.

„Očekujem da Crna Gora još jednom potvrdi da je stabilna država, a građani Crne Gore daju doprinos afirmaciji zemlje kao demokratskog društva koje poštuje tradicionalne vrijednosti i koje je u stanju da doslijedno primjeni najviše evropske demokratske standarde.“

Kako je dodao, očekuje da će Crna Gora, poslije izbora, nastaviti se stabilno i dinamično kretati ka svojima europskim i euroatlantskim ciljevima.


12:30

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović glasao je danas u Osnovnoj školi Maksim Gorki u Podgorici, a nakon obavljanja građanske dužnosti izrazio je očekivanje da će današnji dan pokazati punu demokratsku zrelost Crne Gore, javlja agencija Anadolija.

„Želim da iskažem očekivanje da će današnji dan pokazati punu demokratsku zrelost Crne Gore i iskazati ovu zemlju kao dobar primjer regiona u organizaciji glasanja i samom danu glasanja“, istakao je Vujanović.

Izrazio je ubjeđenje da će ovo glasanje obezbijediti da Crna Gora nastavi svojim putem korištenjem svih svojih vrijednosti u korist svih njenih građana.

„Svojim putem evropskih i euroatlantskih integracija pokazujući punu ozbiljnost i odgovornost u skupštini i vladi koja će se što prije formirati i u skupštini i vladi koja će imati svoju skladnost, efikasnost i svoju određenost za djelovanje u interesu svih građana Crne Gore“, dodao je crnogorski predsjednik.

Vujanović na glasanju: Želim da iskažem očekivanje da će današnji dan pokazati punu demokratsku zrelost Crne Gore i iskazati ovu zemlju kao dobar primjer regiona u organizaciji glasanja i samom danu glasanja


11:30 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je do devet sati glasalo 6,5 odsto birača što je oko 34.500 građana.

Iz CDT-a je saopšteno da je to veća izlaznost nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine.

Posmatrači Centra za monitoring javljaju da su uočili niz nepravilnosti – od toga da birački odbori ne znaju da upale aparat za elektronsku identifikaciju do toga da biračka mjesta nisu uređena tako da se obezbjeđuje tajnost glasanja.

Na jednom biračkom mjestu primijećen je nestanak male kutije za glasanje putem pisma koja je nestala oko 8 sati i niko od članova biračkog odbora ne zna gdje je!

U Podgorici na jednom biračkom mjestu, na primjer, uređaj za elektronsku identifikaciju ne radi zbog čega predsjednik Komisije razmatra mogućnost da se pređe na stari način glasanja.

Današnji parlamentarni izbori su prvi na kojima se primjenjuje elektronska identifikacija birača. Ovaj sistem identifikacije primijenjen je prethodno samo na lokalnim izborima u Tivtu.

Birač, da bi glasao, mora se elektronski identifikovati. Biraču koji odbije elektronsku identifikaciju birački odbor neće dozvoliti da glasa.

Uređaj za elektronsku identifikaciju prikazuje fotografiju birača na monitoru i odštampa papirni odrezak potvrdu, koja sadrži ime i prezime, JMBG i redni broj birača koji je istovjetan onome u odštampanom biračkom spisku, koji nakon glasanja potpisuju predsjednik i član biračkog odbora.

Parlamentarne izbore 2012. godine nadgledalo je 1.345 posmatrača, dok današnje izbore prati njih 2.607.


11:20

Lider Demosa i nosilac Liste koalicije Ključ Miodrag Lekić izjavio je danas u Podgorici kako je siguran da će se u Crnoj Gori dogoditi preokret i da građani zaslužuju optimizam

Lider Demosa i nosilac Liste koalicije Ključ Miodrag Lekić izjavio je danas u Podgorici kako je siguran da će se u Crnoj Gori dogoditi preokret i da građani zaslužuju optimizam.

„Siguran sam da će se preokret dogoditi. Vjerujem da bi se mogao dogoditi i danas. Zavisi od svih građana i od političke elite da se svi zajedno okrenemo ka reformama“, rekao je Lekić nakon što je glasao na biračkom mjestu u sportskom centru Morača.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je umorna država, a građani su tokom prethodnih 25 godina patili od raznih ekstremizama, demagogija, a zaslužuju optimizam.

„Ovi izbori su izuzetno važni. Crna Gora je na raskršću, treba da izabere između stagnacije, poremećaja svih vrijednosti, nazadovanja ili da napravi zaokret, da vrati vrijednosni sistem, otvori proces promjena, prije svega ekonomskih“, rekao je Lekić, nekadašnji šef crnogorske diplomatije.


08:00

U Crnoj Gori je prethodne noći locirana i uhapšena grupa od najmanje 15 osoba, koja je planirala da u toku današnjih parlamentarnih izbora širom Crne Gore izvede terorističke akcije, izazove oružane sukobe, pa čak i likvidacije, javila je crnogorska televizija PinkM, a prenosi agencija Tanjug.

Grupa je na osnovu dogovora sa pojedincima iz jedne političke grupacije planirala te terorističke akcije, ukazuje PinkM ne navodići druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama crnogorske televizije, na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unijela i veliku količinu oružja i eksploziva, nalazi se bivši smijenjeni šef Žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić.

Dikić, koji je tražio da ga oslovljavaju sa „Mali Legija“, smijenjen je pošto je od Žandarmerije napravio kriminalnu organizaciju koja se bavila trgovinom kokaina, plaćenim ubistvima, iznudom, reketom i ostalim kriminalnim djelima, navodi Pink.

Mediji su pisali kako je bio u Podgorici tokom prošlogodišnjih demonstracija.


07:00

U Crnoj Gori u nedjelju ujutro otvorena su birališta za parlamentarne izbore za koje se ocjenjuje da su svojevrstan referendum za ili protiv ulaska zemlje u NATO i Europsku uniju.

Na ovim izborima 530.840 birača s pravom glasa moći će birati 81 zastupnika sa 17 izbornih lista.

Izbore, desete po redu od uvođenja višestranačja i četvrte u nezavisnoj Crnoj Gori, prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 20:00 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni oko 21:00 sat.

Na svim dosadašnjim izborima uvjerljivu pobjedu je odnosila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), aktuelnog premijera Mila Đukanovića. Doduše s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića, koja je nedavno izašla iz koalicije s DPS-a i podijelila se na dva bloka.

Na ovim izborima, međutim, situacija je sasvim drugačija i vjerojatno neizvjesna do samog kraja, prije svega zbog jake opozicije , za koju vlast tvrdi kako se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna.

Tako će, pored Đukanovićevog DPS-a, na izborima ključnu ulogu imati dva opoziciona saveza, Demokratski front (DF) i koalicija Ključ.

Čelnici opozicije su sa svojih skupova slali populističke poruke kako će se, ukoliko dođu na vlast, obračunati sa sadašnjom vlašću i Đukanovićem, te da će „vratiti tvornice radnicima“, od novca uzetog od tajkuna podići plaće i mirovine, osloboditi građane plaćanja struje i vode, poduzeti „svoj put“ ka EU te organizirati referendum za prijem u NATO.

Analitičarima ostaje nejasno kako bi se ova dva krila opozicije eventualno ujedinila na zajedničkoj platformi kada imaju sasvim različita gledanja na dva bitna pitanja crnogorske vanjske politike, NATO i EU.

U Demokratskom frontu su uglavnom prosrpske stranke, a u koaliciji Ključ pretežno građanske stranke, koje su opredijeljene za euroatlantske integracije, ali smatraju da o svemu trebaju odlučiti građani na referendumu.

Prosrpska ili proruska opozicija, kako nazivaju članice oporbenog Demokratskog fronta, ističe kako je Đukanović poslušnik zapada i EU te da je zbog politikantskih i ličnih, korupcionaških razloga „zaratio“ s Rusijom, na štetu građana Crne Gore. Oni zamjeraju čelnicima EU što previše vjeruju Đukanoviću o stanju u državi, za koje kažu da je sasvim drugačije od onoga kako ga on prikazuje.

Đukanoviću uz to svi zamjeraju na predugom vladanju Crnom Gorom (preko 27 godina), na višegodišnjoj korupciji i kriminalu u zemlji, na „pljačkaškoj privatizaciji“, ličnom bogaćenju, na formiranju kriminalnih grupa.

Đukanović na sve optužbe uzvraća činjenicama da je Crna Gora prošla put od nekada najnerazvijene jugoslavenske republike do skorog ulaska u NATO i EU te tvrdnjama da bi njegovi protivnici, po diktatu svojih mentora iz inozemstva, htjeli zemlju vratiti više desetljeća unazad.

„Na ovim izborima odlučuje se o očuvanju samostalnosti i euroatlantskoj perspektivi Crne Gore“, kategoričan je Đukanović.

Procjene analitičara su kako će Đukanovićev DPS teško ostvariti apsolutnu vlast u parlamentu te kako će ovisiti o rezultatu manjinskih stranaka, kao i Socijaldemokrata, Ivana Brajovića i Pozitivne Crne Gore, Darka Pajovića.

No, svi oni trebaju najprije prijeći izborni prag i census od tri posto.

Po ocjeni analitičara, SDP, Socijaldemokrati Ivana Brajovića, Demokrati Alekse Bečića i Pozitivna Crna Gore, Darka Pajovića mogli bi osvojiti najviše po dva mandata, dok su ostale stranke (Šešeljevi radikali, Alternativa Srpska stranka i druge) bez šansi pa će se glasovi njihovih birača preliti onima koji budu dobili najviše glasova.

Zastupnička mjesta manjinskih stranaka skoro da su zagarantirana, jer za njih važi niži cenzus. Tako je skoro sasvim izvjesno da će Hrvatska građanska inicijativa (HGI) dobiti jedno zastupničko mjesto, a Bošnjaci i Albanci najmanje po tri.

U slučaju poraza sadašnje koalicije, analitičari očekuju potpuni zaokret u vanjskoj politici države, što bi moglo izazvati nacionalističke tenzije te upozoravaju kako bi to moglo izazvati unutrašnju nestabilnost i proširenje krize na regiju.

Crna Gora je je do sada otvorila 24 poglavlja u pregovorima s EU, a dva privremeno zatvorila. Time je i najuspješnija u regiji, za što je dobila i veliko priznanje iz Brisela.

U pristupanju NATO savezu, Crna Gora je još bliža. U toku je potpisivanje pristupnog protokola članica NATO-a. Do sada je osam zemalja članica Alijanse ratificiralo protokol u nacionalnim parlamentima, a očekuje se da će početkom iduće godine taj proces biti završen.

Izvor: Al Jazeera i agencije