Izbori na Kosovu: Vode opozicione stranke

Prema nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije, na parlamentarnim izborima na Kosovu nakon gotovo 43 posto prebrojanih glasova, birači su najveću podršku pružili Pokretu Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji je osvojio 25,93 posto glasova.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe na drugom je mjestu sa 25,23 posto posto glasova.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija, prema do sada prebrojanim glasovima, ima 21,38 posto glasova. Koalicija Alijansa za budućnost Kosova, dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja, i Socijaldemokratska partija Shpenda Ahmetija ima gotovo 12 posto glasova.

Nisu uključeni glasovi iz dijaspore

U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

Na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19,30 sati glasalo je 783.423 građana ili 44,15 posto upisanih glasača.

Podaci se zasnivaju na informacijama koje su dobijene sa 95 odsto glasačkih mjesta na cijeloj teritoriji Kosova.

“Želimo unaprijediti život svima. Ojačaćemo državu, smanjiti vladu. Biće manje politike, a više rada”, rekao je lider Samoopredjeljenja Albin Kurti.

Lider pokreta Samoopredeljenje najavio je u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, vođenom pred izbore,  da će ukinuti takse, ali i da će tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje, prenosi Tanjug pisanje bečkog Standarda.

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata započeti dijalog sa Srbima na Kosovu.

„To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mjesecu moramo, uz to, vidjeti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma, koje smo do sada zaključili sa Beogradom“, kazao je Kurti, prenosi portal Kosovo Online.

“Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, sve zajedno uđu u EU“, dodao je on.

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veseli priznao je poraz na parlamentarnim izborima na Kosovu i najavio da će preći u opoziciju, prenosi Koha.

„Naporno smo radili na tome da ovi izbori funkcionišu, ali nismo pobijedili. Građani su izrekli presudu i mi se slažemo sa tim. DPK će preći u opoziciju, ali nastavićemo da služimo naciji i narodu”, naglasio je Veseli, prenosi Kosovo Online.

Anadolija podsjeća da su biračka mjesta bila otvorena od 7 do 19 sati u 38 kosovskih opština.

Glasalo se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mesta, a pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača.

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je u toku izbornog procesa zadržano 20 osoba.

Tužioci na terenu su uočili 16 slučajeva kršenja izbornih pravila i s tim u vezi privedeno je 20 osoba.

Riječ je o zloupotrebi prava glasa, ometanju izbornog glasanja, ugrožavanju tajnosti glasanja, uništavanju glasačkih dokumenata i sprječavanju vršenja prava glasanja.

Izbore nadgledalo 34.558 posmatrača

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

Na izborima se nadmetalo 25 političkih subjekata, od kojih su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Izbore na Kosovu je posmatralo 34.558 domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača.

Za siguran tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

Ovi parlamentarni izbori su sedmi po redu nakon rata na Kosovu 1999. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije