Izbor ustavnih sudija: SDP traži osnivanje komisije za Agrokor

Već dogovoren izbor ustavnih sudaca, koje je Hrvatski sabor u petak trebao izglasati, doveden je u pitanje. 

Oporba traži da parlament osnuje istražno povjerenstvo o Agrokoru. Vladajući ne pristaju na to pa je Socijaldemokratska partija najavila da neće biti ništa od izbora sudaca. 

Istovremeno, zakomplicirao se i izbor predsjednika Vrhovnog suda, ali budući da je za njegovo potvrđivanje u Saboru potrebna obična većina, taj izbor nije upitan. 

Dvojici ustavnih sudaca mandat uskoro ističe. Predsjedniku suda već je istekao, ali može biti na dužnosti još šest mjeseci. 

I kad su vladajući i oporba u Saboru sve dogovorili, jer suci se biraju dvotrećinskom većinom, zapelo je zbog Agrokora. 

“Ako ne bude istražnog povjerenstva o Agrokoru, neće biti ni izbora ustavnih sudaca”, poručio je Peđa Grbin iz SDP-a.

‘Tajkunska privatizacija’

Vladajući HDZ kaže nema ništa protiv osnivanja povjerenstva, ali ne sada.

“Držimo da je najsvrsishodnije da se omogući DORH-u da provede istragu do kraja. Nakon što se istraga završi, ukoliko se ne pokrene kazneni postupak, da se u Saboru priđe imenovanju istražnog povjerenstva”, kaže Branko Bačić iz HDZ-a.

Oporba je uvjerena da HDZ od javnosti skriva činjenice o Agrokoru. 

“Agrokor je proizvod HDZ-ove tajkunske privatizacije iz 90-tih godina i meni je jasno da HDZ danas i HDZ prije 20 godina štiti svoje tajkune, štiti [Antu] Todorića i štiti ministra [Zdravka] Marića koji je Todorićeva produžena ruka”, kaže šef Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak.

“Mi kao oporba moramo iskoristiti sve mehanizme koji su nam na raspolaganju kako bi vladajuće prisilili da omoguće da javnost sazna ono što ima pravo znati”, poručuje Grbin.

Za vladajuće to je ucjena. 

“Za nas je takva ucjena neprihvatljiva. Izbor ustavnih sudaca nije ustupak HDZ-u. Niti može izbor ustavih sudaca biti predmet trgovine”, smatra Bačić.

Hrvatska narodna stranka smatra da se ne smije manipulirati izborom ustavnih sudaca.

Riječ je o stranci koja je odnedavno u vladi s HDZ-om, a u Sabor je ušla na listi s SDP-om.

“Ja razumijem da postoji politička trgovina, iako to osobno meni nije prihvatljivo. Ali preispitajmo svoju savjest, mislim da je Ustavni sud iznad toga”, kaže Milorad Batinić iz HNS-a. 

Problemi su i kod izbora novog predsjednika Vrhovnog suda, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. 

Predsjednica je predložila Đuru Sessu, no mjerodavni saborski odbor dobio je na uvid samo njegove imovinske kartice nakon 2012., ne i one starije, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak. 

Spor o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Oporbene članove muči činjenica što je Sessa 2005. Agrokoru prodao zemljište kod Dubrovnika.

“Kad se stvari rade u zadnji čas to nije dobro, ostaje privid da se nešto krije. Meni je žao što se to lomi preko kolege Sesse, ja sam uvjeren da je tu sve u redu, međutim ja na ovaj način kao predsjednik Odbora u tome neću sudjelovati i izlazim van i ne sudjelujem u izboru”, rekao je SDP-ov Orsat Miljenić.

S njim se slažu ostali članovi iz redova oporbe, ali vladajući su Sessi dali povjerenje. 

“Moje imovinske kartice su objavljene barem 10 puta. Prema tome, tko ih bude tražio, uvijek će ih dobiti, zato što usprkos mom mišljenju da imovinske kartice sudaca ne treba javno objavljivati, one su otvorene”, rekao je Sessa.

Sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda mandat ističe za tjedan dana. 

No, Sessin izbor u Hrvatskom saboru nije upitan jer je potrebna obična većina – kvorum i 39 ruku u zraku.

Izvor: Al Jazeera