Izbor lidera okončao priče o raskolu Zelenih

Roth: Izabrana na još dvije godine na mjesto supredsjednice stranke, s podrškom od 88,5 posto glasača (Getty Images)

Njemački Zeleni u subotu navečer su velikom većinom ponovo izabrali svoja dva čelnika stranke, što je okončalo nagađanja o raskolu lijevog krila i centra uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

Claudia Roth, ljevičarka poražena prije sedmicu dana u nastojanju da postane jedan od dva vodeća kandidata stranke za 2013. godine, izabrana je na još dvije godine na mjesto supredsjednice stranke, s podrškom od 88,5 posto glasača.

Cem Oezdemir, koji predstavlja pragmatično ili “realistično” krilo stranke i koji je potaknuo Zelene da se otvore za koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, također je ponovno izabran sa 83,3 posto glasova 766 delegata.

Iako novoizabrani čelnici nisu imali protivkandidate, nivoi podršk bili su smatrani važnim pokazateljem podrške u stranci.

Njemački Zeleni, najuspješnija ekološka stranka svijeta, bili su manji koalicijski partner Socijaldemokratske partije (SPD) od 1998. do 2005. godine.

Stranka se nada povratku u vladu u drugoj koaliciji idućeg septembra po mogućnosti, ponovno sa SPD-om, no ostavili su mogućnost saveza s konzervativnim demokršćanima (CDU) kancelarke Merkel, što je nekada u stranci bilo nezamislivo.

Ankete birača

Smatralo se da se Roth povlači iz čelništva nakon što je bila četvrta u izboru za lice Zelenih na izborima 2013. godine.

No, njen je odlazak mogao pogoršati napetosti s lijevim krilom stranke, koje je nekada njome upravljalo, ali je posljednjih godina marginalizirano uslijed nastojanja Zelenih da dobiju glasove među biračima na centru.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, CDU uživa podršku 39 posto birača, a njegov manji partner Slobodni demokrati (FDP) pao je ispod izbornog praga od pet posto na četiri posto.

Zelene podržava blizu 13 posto birača, a SPD 30 posto.

Ankete također pokazuju da je većina Nijemaca sklona još jednoj “velikoj koaliciji” konzervativaca i socijaldemokrata.

Izvor: Agencije