Izbjeglička kriza u Siriji na prekretnici

Gotovo dva miliona Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija, navodi UN (EPA)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres je ocijenio da se kriza sirijskih izbjeglica nalazi na opasnoj prekretnici i zatražio od Evropljana i zaljevskih zemalja da ublaže pritisak koji podnose zemlje prihvata izbjeglica.

Uz 3,8 miliona Sirijca izbjeglih u susjedne zemlje (Liban i Jordan) oni predstavljaju najveću zajednicu izbjeglih pod zaštitom Visokog komesarijata, naglasio je.

Ta kriza premašuje sadašnje kapacitete i gotovo dva miliona Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija.

“Uz rastući očaj i sve manji zaštićeni prostor, približavamo se opasnoj prekretnici”, dodao je Guterres pred Vijećem sigurnosti, na sastanku o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Uloga sastanka u Kuvajtu

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Libanu i Jordanu u prihvatu sirijskih izbjeglica i finansiranju zdravstvene službe i javne infrastrukture koje se slamaju pod ogromnim pritiskom.

Guterres je ocijenio apsurdnom činjenicu da Liban ne prima pomoć Svjetske banke jer ga smatraju zemljom s prosječnim prihodom.

Naglasio je da će sljedeći sastanak donatora u Kuvajtu imati odlučnu ulogu za stabilizaciju stanja u zemljama prihvata izbjeglica.

U Kuvajtu će se 31. marta održati 3. međunarodna konferencija kako bi se skupio novac za humanitarne operacije u Siriji.

Izvor: Agencije