Izbjeglice u BiH mogu ući samo preko prelaza

Kako navode iz Granične policije BiH, prisutni su samo zalutali mještani - ribari, s obje strane granice (Anadolija)

Ukoliko se izbjeglice, zbog nemogućnosti da iz Srbije pređu u Mađarsku i Hrvatsku, odluče da destinacija njihovog puta prema Zapadu bude Bosna i Hercegovina, njihov ulazak na području Terenskog ureda Sjeveroistok – Bijeljina Granične policije Bosne i Hercegovine očekuju na nekom od graničnih prelaza sa Srbijom – Rača, Pavlovića most ili Šepak, javlja agencija Anadolija.

Znaju i u Graničnoj policiji da Bosna i Hercegovina nije konačno odredište izbjeglicama, već da bi mogla biti privremeno utočište za određeni period do njihovog odlaska na konačna odredišta – Njemačku i Švedsku.

Ekipa Anadolije bila je sa četiri ekipe Granične policije Bosne i Hercegovina i Jedinice za podršku i kontrolu u ophodnji granice između Bosne i Hercegovine i Srbije u dnevnom i noćnom terminu, za koji je odgovoran bijeljinski dio Terenskog ureda Sjeveroistok Granične policije, koji pokriva oko 80 kilometara graničnog pojasa.

O sigurnosti granice govori podatak da pokušaja ilegalnog prelaska u većoj mjeri nije bilo još od prije pet godina, odnosno vremena kada su prema Zapadu vršena ilegalna krijumčarenja osoba iz Albanije i sa Kosova. Bilo je to u vrijeme kada Albanija nije bila na “bijeloj Schengen listi”.

Mješovite patrole

Kako navode iz Terenskog ureda Sjeveroistok Granične policije, prisutni su samo “zalutali mještani – ribari, kako sa bosanskohercegovačke, tako i sa srbijanske strane”.

Dešava se da, pecajući i vozeći se rijekom Drinom ili Savom, neko od mještana pograničnih naselja ili posjećujući svoja imanja sa bosanskohercegovačke, odnosno srbijanske strane, pređe sa jedne na drugu stranu, što se tumači ilegalnim prelaskom, što je kažnjivo sa 150 eura.

Graničari Bosne i Hercegovine, osim što imaju vlastite, operativne planove djelovanja obavljaju i posredstvom mješovitih zajedničkih patrola s kolegama iz Srbije. U slučaju evidentiranja djela primjenjuju nacionalne zakone država na tlu one na kojoj je prekršilac zatečen.

Osim patrola, koriste se i magnetni senzori u području od nekoliko kilometara uz granični pojas. U patroli u večernjim satima koriste se termovizijske kamere, koje reagiraju na toplotu i otkrivaju osobe koje se nalaze u pokušajima ilegalnog prelaska granice ili krijumčarenja robe.

Izvor: Agencije