Izbjeglice protjeruju iz škola

U Adenu, gradu na jugu Jemena, uskoro bi trebala početi nova školska godina. No, mnoge škole su uništene, a u nekima su smještene izbjeglice, zbog čega je upitno hoće li nastava početi na vrijeme.

Grad Aden nekoliko je mjeseci bio zahvaćen ratom. Škole još nisu spremne za početak nastave. Dok su neke srušene u ratu, druge su postale utočišta izbjeglicama koje sada odbijaju da ih napuste. Kažu da su njihovi domovi uništeni i da nemaju gdje.

“Mi smo izbjeglice. Živimo u školi. Sada od nas traže da je napustimo. Danas nam je posljednji rok. Naše kuće su srušene. Gdje da idemo?! Imamo djecu koju nemamo gdje smjestiti. Neka nam nađu neki smještaj”, kaže izbjeglica Lina Muhamed.

Zabrinutost uprave

Budući da se približava početak školske godine, direktorica je sve više zabrinuta. Iako je ovo jedna od najprestižnijih srednjih škola u Adenu, nije izvjesno da će nastava početi na vrijeme. Škola je, kao i mnoge druge u Adenu, bila izložena napadima i pljačkama tokom proteklih mjeseci.

“Prije svega, potrebno je osigurati smještaj izbjeglicama koje sada borave u školama. Dalje, potrebno je renovirati škole i vratiti svu opremu koja je ukradena i opljačkana ili kupiti novu. Za nastavak obrazovnog procesa neophodno je i obezbijediti sigurnost”, ističe direktorica Intisar Al-Saqqaf.

Sigurnosna situacija

U Adenu radi 148 škola koje pohađa više od 138.000 učenika. U Ministarstvu obrazovanja navode kako čine sve što je u njihovoj moći da školska godina počne na vrijeme.

Potrebno je uložiti mnogo truda da se sve škole u Adenu vrate u funkcionalno stanje, nakon što su mnoge uništene i oštećene.

Osim toga, problem predstavlja i sigurnosna situacija, kao i činjenica da se mnogi učenici i nastavnici još nisu vratili u Aden”

Izvor: Al Jazeera