Izbjeglice probile ogradu, mađarska policija odgovorila suzavcem

Mađarska policija koristila je suzavac i vodene topove na granici kod Horgoša nakon što je grupa izbjeglica probila glavnu ogradu, a donesena je i prva presuda za ilegalni ulazak u zemlju.

Stižu informacije i o novim hapšenjima, a granični prijelazi ostaju zatvoreni.

Policija tvrdi da su izbjeglice pokušale probiti ogradu i ući u Mađarsku, kada je policija uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Izbjeglice su zapalile automobilske gume i bacaju kamenje na mađarske sigurnosne snage. Stižu informacije da mađarska policija hapsi i žene i djecu.

Traže od policije Srbije da spriječi napade izbjeglica na njihove snage. Srbija je potvrdila kako su njihove vlasti obavještene da je granični prijelaz “Horgoš 2” ostaje zatvoren narednih 30 dana.

“U ovom trenutku zbrinjavaju povređene, a ima mnogo dece među njima. Izbeglice su navodno pokušale da probiju ogradu, pa je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Ovde je nekoliko stotina izbeglica koji su na izmaku strpljenja i reguju na svaku mogućnost da se granica može otvoriti. Kad se pojavila vest da se otvara ‘Horgoš 2’, nagrnuli su na ogradu, pa je policija počela bacati suzavac”, javlja Al Jazeerina Jelena Glušac.

Izvještava kako među povrijeđenima “ima krvavih glava, kako među odraslima, tako i među djecom”, no još se ne zna broj povrijeđenih i težina njihovih povreda.

“Moram naoštrije da protestujem jer je ovo kršenje svih međunarodnih pravila. Niko nema pravo da na našoj teritoriji baca suzavac, upotrebljava topove ili radi bilo šta slično. Mi smo zamolili ove ljude da se pomere i krenu ka našim prihvatnim centrima, a da nama prepuste razgovore sa mađarskom stranom”, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije koji se nalazi na graničnom prijelazu “Horgoš 2”.

Utvrđivanje granice

U međuvremenu se situacija smirila, dio ograde je skinut, a sada je tamo višestruki kordon policije, javlja Glušac.

“Svojim štitovima policija je napravila neprobojni zid odbrane. U međuvremenu je, kad se situacija smirila, stiglo 10 tona humanitarne pomoći iz Sarajeva i Novog Pazara”, izvijestila je Glušac.

Mađarska policija nastavila je utvrđivati granicu, postavljanjem kolutova bodljikave žice po zemlji kako im izbjeglice ne bi mogle prići. Potom su digli i dva metra visoku ogradu.

Prethodno su održana i suđenja izbjeglicama koje su, u ilegalnom prelasku granice nakon što su isjekli ogradu, zatekli mađarski organi reda.

“Al Jazeera je među prvim medijima ušla u sudnicu, na prvu presudu koja je danas dosuđena. Reč je o presudi zbog ilegalnog prelaska granice protiv državljanina Iraka koji ima 20 godina”, javio je Al Jazeerin Đorđe Kostić.

Presuda glasi – deportacija nazad u Srbiju, zabrana ulaska u Mađarsku na godinu dana i morat će da plati sudske troškove od 80 eura.

Mladić je prošao kroz žičanu ogradu. Olakšavajuća okolnost je da je on nije probio, već da je iskoristio prolaz koji je našao.

Mađarske vlasti ranije su saopćile kako je dosad uhapšeno 519 izbjeglica koje su ilegalno pokušale da pređu granicu otkad su na snagu stupili novi zakoni, a prema kojima se prelazak granice sa Srbijom označava kao krivično djelo, prenosi AP.

Protiv 46 izbjeglica je pokrenut krivični postupak.

Prijete silom

Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu, ukoliko izbjeglice pokušaju ući na mađarsku teritoriju.

Izbjeglice protestiraju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz, javlja Tanjug.

Reuters je prenio izjave neimenovanog glasnogovornika Vlade Mađarske koji je rekao da “ljudi sa metalnim cijevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske”.

Izbjeglice su nešto prije 15 sati probile ogradu na graničnom prijelazu Horgoš 2 pokušavajući da iz Srbije uđu u Mađarsku. 

Izbjeglice koje su dan i noć provele na “ničijoj zemlji” na graničnom prijelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Zatvorene granice

Sa graničnog prijelaza Horgoš ranije se javila Jelena Glušac, reporterka Al Jazeere.

Ona je izvijestila da su tokom cijelog jučerašnjeg dana na tom mjestu bili organizovani autobusi koji su izbjeglice trebali prevesti do prihvatnog centra u Kanjiži, ali da je odziv bio slab u odnosu na broj ljudi.

“Očigledno je da kod njih postoji strah da bi nešto moglo da se desi, a da oni u tom momentu neće biti tu”, javila je Glušac, dodajući da ne postoji službena procjena o broju izbjeglica koji se nalaze u graničnom području.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedjeljak u ponoć nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko je pokuša ilegalno preći.

Iako je tokom noći ruta kretanja izbjeglica umjesto ka Beogradu i Subotici preusmjerena na Šid, ka Hrvatskoj, približno hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Izvor: Al Jazeera i agencije