Izbjegle Rohinje odbijaju povratak u Mijanmar

Grupe za ljudska prava i Sjedinjene Američke Države optužile su Mijanmar za pokušaj genocida (Al Jazeera)

Drugi pokušaj da se uvjere Rohinje izbjeglice da se vrate u Mijanmar iz logora na jugoistoku Bangladeša u četvrtak nije uspio, nakon što se oni koji su planirani za repatrijaciju nisu pojavili na utvrđenim lokacijama, prenose agencije.

Stotine hiljada Rohinja muslimana pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš prije dvije godine nakon nasilne akcije mijanmarske vojske protiv manjinskog naroda. Grupe za ljudska prava i Sjedinjene Američke Države optužile su Mijanmar za pokušaj genocida.

Bangladeš i Mijanmar dogovorili su se da započnu s povratkom izbjeglica od danas, u pokušaju da ožive blokirani sporazum o repatrijaciji iz 2017. godine. Dvije strane pristale su da započnu proces nakon što je Mijanmar odobrio povratak za 3.450 ljudi s liste od više od 22.000 izbjeglica koju je podnio Bangladeš.

Tajna lista

Izbjeglice navode u saopćenju za javnost objavljenom na Twitteru da situacija u mijanmarskoj državi Rakhine – iz koje je skoro 750.000 Rohinja pobjeglo pred vojnom kampanjom u augustu 2017. – nije sigurna za njihov povratak.

U saopćenju se navodi kako je lista s izbjeglicama pripremana tajno bez konsultacija s Rohinjama.

„Potrebne su nam stvarne garancije za državljanstvo, sigurnost i obećanje o povratku u našu prvobitnu domovinu“, navodi se u saopćenju izjava Mohmmada Islama, jednog od izbjeglica. On je među izbjeglicama s kojima je razgovarao UNHCR kako bi dobio njihov pristanak za dobrovoljnu repatrijaciju.

Islam je kazao kako Vlada Mijanmara mora razgovarati s Rohinjama prije nego što pokuša s njihovom repatrijacijom.

Razgovori sa porodicama

Čelnik bangladeške komisije za pomoć i repatrijaciju izbjeglica, Abul Kalan, izjavio je da se nijedan od izbjeglica koje su intervjuirali zvaničnici UNHCR-a nije prijavio za povratak u Mijanmar.

Bangladeški i zvaničnici UNHCR-a intervjuirali su 295 od 1.136 porodica u ponedjeljak i utorak – koje predstavljaju 3.450 Rohinja – očigledno u pokušaju da pridobiju njihov pristanak na dobrovoljni povratak.

Kalan je kazao da će komisija nastaviti da obavlja razgovore s članovima preostalih porodica, prenosi dpa.

Izvor: Agencije