Izbjegla sirijska djeca primorana na rad

Brojne sirijske porodice utočište od ratnih strahota pronašle su u okolnim zemljama. Umjesto odlaska u školske klupe, veliki broj djece bio je prisiljen potražiti neko zaposlenje kako bi pomogli porodicama da prežive.

Teške godine su uskratile bezbrižno djetinjstvo koje Favaz Mohammed zaslužuje. Ovaj 15- godišnji dječak bio je prisiljen steći neko zanimanje i početi raditi. Na to ga je natjerala teška situacija njegove porodice, koja je izbjegla iz Sirije u Jordan. Porodica od devet članova je ostala bez hranitelja. Pomoć koju primaju nije dovoljna da ih prehrani uslijed stalno rastućih troškova života.

Poput desetaka hiljada druge djece, i Favaz je prestao pohađati nastavu. Ipak, nada da će nekad ponovo sjesti u školsku klupu još se nije ugasila.

“Želim se vratiti u školu, ali nemam uvjeta za to. Naučio sam novi zanat i moram raditi kako moja porodica ne bi završila na ulici”, kaže Mohammed Favaz.

Šokantni statistički podaci

U objektu međunarodnih organizacija smještaj je pronašlo mnogo djece. Voditelji programa ih ohrabruju da se vrate u školske klupe. Međutim, skromna sredstva koja imaju i veoma loši uvjeti za život sirijskih izbjeglica u Jordanu doprinose masovnoj pojavi zapošljavanja djece.

“Situacija sa sirijskom djecom je veoma loša. Neke uspijemo vratiti u škole, većina ipak ostaje vani. Pokušali smo dovesti barem djecu koja su na ulici, ali nažalost, nismo uspjeli”, kaže Hiba Rajabi, voditeljica projekta zbrinjavanja djece.

A statistički izvještaji međunarodnih organizacija su šokantni. Od ukupno 250.000 sirijske djece u Jordanu, 40 posto njih je u potpunosti prekinulo školovanje i radi. Većina u radnjama koje prodaju odjeću, hranu i povrće na pijacama. Kritična je i starosna dob djece radnika, koje se kreće između 11 i 18 godina. Osamdeset posto djevojčica tog uzrasta prisiljeno je raditi.

Aktivisti za ljudska prava smatraju da će problem zapošljavanja djece samo rasti – ozbiljni pokazatelji koji zahtijevaju hitnu reakciju međunarodnih i arapskih organizacija.

Izvor: Al Jazeera