Izbačeni grčki parlamentarni zastupnici

Nakon izbacivanja dvojice parlamentaraca , koalicija sad ima 164 od 300 zastupnika (EPA)

Parlamentarna većina krhke grčke vladajuće koalicije u ponedjeljak je dodatno smanjena, jer je najmanja stranka izbacila dvojicu zastupnika koji su podržali istragu o tome kako se čelnik vladajuće stranke ponašao s popisom mogućih utajivača poreza.

Zastupnici stranke demokratske ljevice Odysseas Vouduris i Paris Moutsinas podržali su zahtjev opozicione Syrize da se istraži uloga socijalističkog čelnika Evangelosa Venizelosa u skandalu u vezi s tzv. “Listom Lagarde”, na kojoj su imena Grka koji su novac iznijeli iz zemlje.

Christine Lagarde, šefica Međunarodnog monetarnog fonda, u vrijeme objavljivanja popisa bila je francuska ministrica finansija.

Simbol utaje poreza

Popis je postao simbol utaje poreza,  koja je dijelom odgovorna za grčku krizu, te nesklonosti Vlade da goni utajivače, javlja Hina.

“Danas je jasno da ta dvojica zastupnika imaju ne samo drukčije mišljenje, nego i podupiru drukčiji politički plan”, kaže se u stranačkom saopćenju koje je potvrdilo njihovo izbacivanje iz stranačke parlamentarne skupine.

Nakon izbacivanja te dvojice, koalicija sad ima 164 od 300 zastupnika.

Lista i propust više uzastopnih vlada da istraži imena s toga popisa, izazvala je gnjev običnih Grka pogođenih mjerama štednje, jer nijedna vlast ništa nije učinila da suzbije utaje poreza među pripadnicima imućne elite.

Vlada premijera Antonisa Samarasa odbila je poziv da se istraže optužbe da Venizelos, nekadašnji ministar finansija i čelnik PASOK-a, nije učinio dovoljno u borbi protiv navodnih utaja poreza.

Vlada se, umjesto toga, usredotočila na ulogu Venizelosovog prethodnika na mjestu ministra finansija, Georgea Papaconstantinoua.

Grčka Vlada je popis dobila od francuskih vlasti 2010., ali se o njemu malo znalo dok lani i službeno nije objavljeno da on postoji.

Izvor: Agencije