Izazovi pred Realom i Barcelonom

Ronaldo je propustio trening ove sedmice zbog povrede lijevog članka (Getty Images)

Iako su Real Madrid i Barcelona zasigurno već preorijentirani njihovim skorašnjim susretom u Primera ligi, španski nogometni giganti ipak moraju prvo savladati ne tako naivne prvenstvene protivnike ovog vikenda.

Vodeći Madriđani čekaju da vide u kakvoj će formi biti njihov Cristiano Ronaldo pred pokušaj nastavka serije od 13 pobjeda u isto toliko mečeva na gostovanju protiv Sporting Gijona, dok će Barcelona dočekati na Camp Nouu Levante, prijatno iznenađenje početka sezone.

Ronaldo je propustio trening ove sedmice zbog povrede lijevog članka, ali još uvijek nije otpisan za putovanje na El Molinon.

U Realu se nadaju kako će se veznjak Kaka vratiti na teren nakon pauze od skoro mjesec dana zbog povrede lisnog mišića.

„Kraljevi“ su na svom terenu uvezali devet trijumfa i sada imaju tri boda prednosti u odnosu na vječitog rivala Barcelonu koja ima i utakmicu više. Ova dva tima, po sedmi put ove godine, susrest će se 10. decembra na stadionu Santiago Bernabeu.

Raspored Primere

SUBOTA (3. 12.): Santander – Villareal, Sporting Gijon – Real Madrid, Barcelona – Levante, Valencia – Espanyol.

NEDJELJA (4. 12.): Atletico – Madrid – Rayo Vallecano, Real Sociedad – Malaga, Osasuna – Real Betis, Mallorca – Athletic Bilbao, Granada – Real Zaragoza.

PONEDJELJAK (5. 12.): Sevilla – Getafe.

„Veoma poštujem Sporting. Tri boda u Gijonu su vrijedna kao tri protiv Barcelone. Očekuje nas teško gostovanje“, kazao je igrač sredine terena Reala Xabi Alonso koji će ovaj susret propustiti zbog suspenzije.

Madrid je u prošloj sezoni teško došao do minimalnog trijumfa (1:0) na gostovanju u Gijonu, dok je tim Manola Preciada prekinuo niz ekipe kolege sa druge klupe Josea Mourinha od devet godina bez poraza na Bernabeu u aprilu i tako okončao nade Reala za osvajanje naslova prvaka Španije.

Povratak Inieste i Fabregasa

„Bit će veoma teško, ali mi volimo izazove“, izjavio je napadač Sportinga Miguel de las Cuevas za list La voz de Asturias.

„Real će se morati namučiti da osvoji bodove u Gijonu.“

Pored Alonsa, u redovima Madriđana neće biti braniča Ricarda Carvalha koji ima povredu desnog koljena, dok je upitan nastup beka Alvara Arbeloe protiv 18-plasiranog Sportinga.

Barcelona se oporavila od prvog poraza sezone koji im je nanijeo Getafe sa uvjerljivom pobjedom od 4:0 nad Rayo Vallecanom u utorak.

Branioci naslova prvaka bit će bez braniča Gerarda Piquea, dok se u tim vraćaju oporavljeni Anders Iniesta i Cesc Fabregas. Brazilski stoper Adriano je povrijedio nogu tokom treninga u srijedu i morati će pauzirati barem jednu sedmicu.

„Važno je nakon poraza se vratiti sa pobjedom. Bez obzira protiv koga igramo, mi se svakoj utakmici isto posvetimo. Krenut ćemo na Bernabeu u drugačijim uslovima nego proteklih sezona, no sa istim ciljem“, riječi su napadača Katalonaca Davida Ville.

Kada se sumira posljednjih osam mečeva na Camp Nouu, Barcelona je sa 34:0 savladala protivnike, a sada im dolazi Levante koji je u posljednjem kolu upisao pobjedu nakon dva poraza. Ovaj tim je počeo sezonu sa devet utakmica bez poraza i dva kola je bio na liderskom mjestu.

Trenutno, Real vodi sa 34 boda iz 13 utakmica, a prati ga Barcelona sa 31. Na trećem mjestu je Valencia (27), a bod manje ima četvrtoplasirani Levante. Ovi timovi trenutno zauzimaju pozicije koje vode u narednu sezonu Lige evropskih prvaka.

Izvor: Agencije