Izazov Trumpu: ‘Pročitajte Ustav’

Govor Khizra Khana dočekan je ovacijama (Al Jazeera)

Otac američkog vojnika muslimana koji je ubijen u Iraku zaplijenio je pažnju javnosti posljednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije, izazvavši republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da pročita Ustav.

Obraćajući se hiljadama delegata u Philadelphiji, Khizr Khan, u pratnji supruge Ghazale, govorio je o sinu Humayunu Khanu (28) koji je poginuo u Iraku 2004.

„Hillary Clinton je bila u pravu kada je rekla da je moj sin ono najbolje što Amerika ima. Da se pitao Donald Trump, on [Humayun] nikada ne bi bio u Americi“, rekao je Khan.

„Donald Trump stalno vrijeđa karakter muslimana. Ne poštuje ni druge manjine, žene, sudije, čak ni vodstvo svoje stranke. Obećava da će izgraditi zidove i zabraniti nam ulazak u ovu državu.“

Stradao u eksploziji

Humayuna Khana je ubio bombaš samoubica, dok je američki vojnik prilazio automobilu napunjenom eksplozivima.

Prije nego što je postao vojnik, Humayuh Khan je planirao da studira pravo.

„Donalde Trumpe, tražite Amerikancima da vam vjerujemo po pitanju naše budućnosti. Da vas pitam: Da li ste uopšte pročitali Ustav SAD-a“, upitao je Khan.

Zatim je iz džepa izvadio primjerak Ustava.

„Rado ću vam posuditi svoj primjerak. U ovom dokumentu, potražite riječi ‘sloboda’ i ‘jednaka zakonska zaštita’.“

Khanov govor dočekan je ovacijama.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton postala je prva žena u američkoj historiji koja je prihvatila nominaciju za predsjedničke izbore.

Tokom konvencije, govorili su i drugi pripadnici manjina.

U utorak, majke Afroamerikanaca koje su ubili policajci ili koji su umrli u zatvorima, podržale su nominaciju Clinton za predsjednicu SAD-a.

Izvor: Al Jazeera