Izaslanik UN-a za Jemen stiže u posjetu Sani i Rijadu

Jemen, Hodeidah
Husi tvrde da su nedavno kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Martin Griffiths u subotu će boraviti u Sani, gdje će se sastati s predstavnicima šiitskih pobunjenika i vlasti koje podržava Saudijska Arabija, priopćio je UN.

Griffiths će se u Sani sastati i sa šefom promatračke misije UN-a za Jemen Patrickom Cammaertom, koji će predvoditi sastanak sa zaraćenim stranama u cilju primjene prekida vatre u Hodeidahu.

Specijalni izaslanik će potom otići u Rijad, gdje će se sastati s predsjednikom Jemena Abd-Rabbu Mansourom Hadijem, koji je nalazi u Saudijskoj Arabiji od početka sukoba u svojoj zemlji.

Vlada demantirala Huse

Šiitiski pobunjenici plemena Husi priopćili su nedavno kako su kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala.

U jemenskom sukobu šiitski pobunjenici, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate Vlade Jemena, koja ima podršku arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Husi zauzeli veći dIo zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine, kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni u ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Izvor: Agencije