Izaslanik UN-a nada se miru u Libiji prije ramazana

U Italiji se boje masovnog dolaska izbjeglica iz Libije (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassan Salame je izjavio kako se nada da će pokušaji uspostavljanja mirovnog dijaloga između dvije zaraćene strane uroditi plodom u naredne dvije sedmice.

On je rekao tokom posjete Rimu kako je uspostavljen kontakt te se nada da će vidjeti rezultate prije početka muslimanskog mjeseca posta ramazana u maju.

“Nadam se da će kontakti koje smo uspostavili između zaraćenih strana uroditi plodom prije početka svetog mjeseca ramazana”, kazao je na konferenciji za medije Salame.

Strah od novog vala izbjeglica

Libijska narodna vojska – LNA, pod vodstvom penzioniranog generala Khalifa Haftara, bori se protiv snaga koje podržavaju libijsku Vladu sa sjedištem u Tripoliju, a koju je priznao i UN.

LNA je prije tri sedmice počeo s napadom na glavni grad, ali u nekim su područjima do sada već poraženi.

Salame, koji je Rim posjetio kako bi zatražio podršku bivše libijske kolonijalne sile za mogući prekid vatre, nije rekao koja je priroda kontakta uspostavljenog između dvije zaraćene grupe.

U Italiji, čiji su južni otoci vrlo blizu obali te sjevernoafričke zemlje, boje se masovnog dolaska izbjeglica iz Libije, koja već služi kao tačka prelaska za brodove s velikim brojem afričkih migranata u potrazi za novim životom u Evropi.

Italijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero, koji se također obraćao uz Salamea, kazao je kako je pisao Evropskoj uniji te tražio da se pripreme na mogući dolazak izbjeglica.

Kriza traje od 2011. godine

Govoreći o ugovoru EU-a, rekao je da on obavezuje Uniju da pomogne Italiji ako bude preplavljena izbjeglicama iz Libije.

Prema ugovoru, svakoj državi članici bio bi dodijeljen određen udio izbjeglica koji bi tamo došli.

Libija je u stanju haosa od kako je Muammar Gaddafi intervencijom Zapada svrgnut sa vlasti 2011. godine, a potom i ubijen.

Posljednja kriza mogla bi ugroziti protok nafte te ostaviti prazninu na vlasti, koju bi borci i oružane grupe mogli zloupotrijebiti.

Izvor: Agencije