Izaslanik UN-a: Mogući opći sukobi u Libiji

M
Poslije prvih uspjeha Libijske nacionalne vojske, sada se primjećuje vojni zastoj (Reuters)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassan Salame ocijenio je u intervjuu za France Presse da je ofanziva penzioniranog generala Khalife Haftara na Tripoli u zastoju i upozorio na mogući opći rat u Libiji.

“Poslije prvih uspjeha Haftarove Libijske nacionalne vojske prije dvije sedmice, sada se primjećuje vojni zastoj”, rekao je on, prenosi Beta.

Haftarova vojska je 4. aprila krenula u ofanzivu na glavni grad Libije, gdje je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaje međunarodna zajednica.

Posljednjih dana Haftarove snage, iako objavljuju da napreduju, stoje u mjestu južno od glavnog grada, a linija fronta je između 12 i 50 kilometara od Tripolija.

Salame je rekao u intervjuu za AFP datom u Tripoliju da nema nekih spektakularnih kretanja već dvije sedmice i da se linija fronta mnogo ne mijenja.

On je ukazao na podjele u međunarodnoj zajednici u odnosu na Libiju koje se ogledaju u Vijeću sigurnosti UN-a i drugdje i, s druge strane, zastoj na terenu.

Najgora je strana vojna pomoć

“Djelujem s ogromnom odlučnošću da ponovo oformim međunarodno jedinstvo oko akcionog plana UN-a”, koji predviđa opće izbore u Libiji, rekao je Salame i dodao da, s druge strane, djeluje da se ne ostane u tom vojnom zastoju.

On je kazao da će sjednici Vijeća sigurnost UN-a u četvrtak navečer podsjetiti da lokalizirana priroda sukoba posljednjih dana ne treba ohrabriti zemlje članice Vijeća sigurnostui UN-a i da postoji opasnost od općih sukoba.

Salame je rekao da zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju biti mnogo aktivnije i jedinstvenije da spriječe širenje sukoba.

On je ocijenio da bi najgore bila direktna strana vojna pomoć u korist jedne ili druge strane u Libiji i dodao da bi takva intervencija izazvala regionalni ili čak međunarodni sukob.

“Ne želim za Libijce da njihova zemlja postane teren za sukob između stranih sila”, kazao je Salame.

Izvor: Agencije