Oglasi

Izaslanik UN-a: Mogući opći sukobi u Libiji

Lokalizirana priroda sukoba posljednjih dana ne treba ohrabriti Vijeće sigurnosti Ujednjineih naroda, kazao je Ghassan Salame.
MPoslije prvih uspjeha Libijske nacionalne vojske, sada se primjećuje vojni zastojReuters

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassan Salame ocijenio je u intervjuu za France Presse da je ofanziva penzioniranog generala Khalife Haftara na Tripoli u zastoju i upozorio na mogući opći rat u Libiji.

"Poslije prvih uspjeha Haftarove Libijske nacionalne vojske prije dvije sedmice, sada se primjećuje vojni zastoj", rekao je on, prenosi Beta.

Haftarova vojska je 4. aprila krenula u ofanzivu na glavni grad Libije, gdje je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaje međunarodna zajednica.

Posljednjih dana Haftarove snage, iako objavljuju da napreduju, stoje u mjestu južno od glavnog grada, a linija fronta je između 12 i 50 kilometara od Tripolija.

Salame je rekao u intervjuu za AFP datom u Tripoliju da nema nekih spektakularnih kretanja već dvije sedmice i da se linija fronta mnogo ne mijenja.

On je ukazao na podjele u međunarodnoj zajednici u odnosu na Libiju koje se ogledaju u Vijeću sigurnosti UN-a i drugdje i, s druge strane, zastoj na terenu.

Najgora je strana vojna pomoć

"Djelujem s ogromnom odlučnošću da ponovo oformim međunarodno jedinstvo oko akcionog plana UN-a", koji predviđa opće izbore u Libiji, rekao je Salame i dodao da, s druge strane, djeluje da se ne ostane u tom vojnom zastoju.

On je kazao da će sjednici Vijeća sigurnost UN-a u četvrtak navečer podsjetiti da lokalizirana priroda sukoba posljednjih dana ne treba ohrabriti zemlje članice Vijeća sigurnostui UN-a i da postoji opasnost od općih sukoba.

Salame je rekao da zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju biti mnogo aktivnije i jedinstvenije da spriječe širenje sukoba.

On je ocijenio da bi najgore bila direktna strana vojna pomoć u korist jedne ili druge strane u Libiji i dodao da bi takva intervencija izazvala regionalni ili čak međunarodni sukob.

"Ne želim za Libijce da njihova zemlja postane teren za sukob između stranih sila", kazao je Salame.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.