Izaslanik UN-a kritizira sporu obnovu Gaze

Serry, čiji mandat kao izaslanika završava u travnju, rekao je da ima pomaka u obnovi, ali da je ona isuviše spora (Getty Images)

Izaslanik Ujedinjenih naroda Robert Serry je, tijekom svojeg poslednjeg posjeta Pojasu Gaze, kritizirao međunarodnu zajednicu što nije isporučila obećanu pomoć za obnovu tog palestinskog teritorija.

Izrael i Hamas ratovali su prošlog ljeta 50 dana. U tom razornom sukobu ubijeno je više od 2.200 Palestinaca, a oko 100.000 ostalo ih je bez krova nad glavom i veliki dijelovi tog područja na obali Sredozemnog mora ostali su u ruševinama.

Upozorenje na nove sukobe

UN i druge agencije su upozorile da će uskoro izbiti novi sukob ako se Gaza ne obnovi i apelirali na Izrael da ukine blokadu koja traje već osam godina, navodi AFP.

“Gaza je izoliranija nego ikad, mnoga ograničenja su još uvijek na snazi na izraelskim prijelazima i za robu i za ljude i prijelaz Rafaf (prema Egiptu) je praktično zatvoren”, naveo je Serry u priopćenju, istaknuvši da je “samo mali postotak od 5,4 milijarde dolara obećanih u Kairu na konferenciji o obnovi (u listopadu) zapravo isporučen”, prenosi Tanjug.

“To je iskreno rečeno neprihvatljivo”, dodao je on. 

Serry je hitno pozvao sve “palestinske frakcije, Izrael, Egipat međunarodnu zajednicu i donatore da izmijene svoju propalu politiku i usvoje strategiju ”Gaza prvo””.

Pomaci postoje, ali obnova prespora

Više od 100.000 kuća je i dalje ostećeno ili razoreno od rata.

Serry, čiji mandat kao izaslanika završava u travnju, rekao je da ima pomaka u obnovi, ali da je ona isuviše spora.

Prema njegovim riječima, do sada je 72.000 ljudi dobilo dozvolu da nabave građevinski materijal i da ga je 55.000 učinilo, ali mnogi od njih koji sada imaju pristup građevinskom materijalu nemaju novca da ga kupe ili da grade.

Izvor: Agencije