Oglasi

Izabrano 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta

Na spisku kandidata koji je primio predsjednik David Sassoli našlo se 17 imena, a zastupnici su morali zaokružiti najmanje osam.
Među izabranima je najviše socijaldemokrata i narodnjakaArhiva

Pod predsjedavanjem novog predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, zastupnici su izabrali i 14 potpredsjednika, većinom iz redova socijaldemokrata i narodnjaka.

Na spisku kandidata koji je primio predsjednik Sassoli našlo se 17 imena, a zastupnici su morali zaokružiti najmanje njih osam i najviše 14, tvrdi Hina.

Za potpredsjednike su u prvom krugu, po broju glasova, izabrani Mairead McGuinness (Irska), Pedro Silva Pereira (Portugal), Rainer Wieland (Njemačka), Katarina Barley (Njemačka), Othmar  Karas (Austrija), Ewa Bozena  Kopacz (Poljska), Klara Dobrev (Mađarska), Dita Charanzova (Češka), Nicola Beer (Njemačka),  Lívia  Jaroka (Mađarska) i Heidi Hautala (Finska).

Najviše glasova osvojila je McGuinness - 618.

Glasala 702 zastupnika

U drugom krugu su izabrani Marcel Kolaja (Češka) i Dimitrios Papadimoulis (Grčka), dok je nezavisni kandidat Fabio Massimo Castaldo iz Italije izabran relativnom većinom u trećem krugu.

Za potpredsjednike su glasala 702 zastupnika, a broj važećih glasova bio je 661, sa 41 nevažećim listićem.

Kandidati su trebali osvojiti najmanje 331 zastupnički glas.

Dužnost potpredsjendika je predsjedavati plenarnim sjednicama u odsutnosti predsjednika, mogu predstavljati EP na vanjskim događanjima i vršiti dužnosti koje im odredi predsjednik.

Predsjednik, 14 potpredsjednika i pet kvestora zajedno čine Predsjedništvo institucije i izabrani su na mandat od dvije i po godine.

Izbor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.