Izabrana vlada bh. entiteta Republika Srpska

Višković ističe da nema ovlasti da se miješa u rad policije i tužilaštva (Fena)

Izabrana je nova Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a na njezinom čelu će biti premijer Radovan Višković, odlučio je kasno noćas entitetski parlament.

Zasjedanje je trajalo 13 sati.

Za izbor Viškovića, kandidata vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), glasala su 54 zastupnika, protiv ih je bilo njih devet, a suzdržanih je bilo četvero.

Višković je u prethodnom sazivu entitetskog parlamenta bio šef Kluba zastupnika SNSD-a, a bio je angažiran u kompaniji Boksit iz Milića.

“Privreda će biti ono ćemu ćemo se posebno posvetiti. Samo ekonomski jaka Republika Srpska može biti zaštićena od političkih nasrtaja”, rekao je ranije Višković o smjeru svoje vlade.

Šest stranaka dalo ministre

Izbor članova nove Vlade Republike Srpske podržala su 54 zastupnika, protiv je bilo 13, a dva su bila suzdržana.

U entitetskoj vladi je osam ministara iz SNSD-a, troje iz Socijalističke partije (SP), dvoje iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), te po jedno iz Demokratskog saveza – Demos, Ujedinjene Srpske (US) i Narodnog demokratskog saveza (NDS).

Kada su u pitanju SNSD-ovi kadrovi, Dragan Lukač ostaje ministar unutarnjih poslova, nova ministrica financija je Zora Vidović, resor pravde i dalje će voditi Anton Kasipović, a ministar zdravlja i socijalne zaštite je Alen Šeranić.

Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Boris Pašalić, a na čelu resora građevine, prostornog uređenja i ekologije ostaje Srebrenka Golić.

Uvedena nova ministarstva

Ministar za europske integracije i međunarodnu saradnju je Zlatan Klokić, a novo Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje vodit će Srđan Rajčević.

Troje socijalista u Viškovićevom kabinetu predstavljaju Petar Đokić, koji će voditi Ministarstvo energetike i rudarstva, Duško Milunović je novi ministara rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonja Davidović je nova ministrica porodice, omladine i sporta.

DNS-ov Neđo Trninić ostaje u resoru prometa, a Lejla Rešić u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

Ministar privrede i poduzetništva je NDP-ov Vjekoslav Petričević, a ministrica trgovine i turizma je Dragica Kovač, iz DS-a, nove stranke Nedeljka Čubrilovića, dok je iz Ujedinjene Srpske ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Izvor: Agencije