Oglasi

Izabran novi izvjestilac za Kosovo

Na dužnost izvjestioca sa Kosova stupio je Španac Jordi Roca i on će pisati naredni izvještaj o situaciji na Kosovu.
Rok za izradu izvještaja PS Vijeća Evrope o situaciji na Kosovu je dvije godineEPA

Španac, Jordi Roca, izabran je za novog izvjestioca sa Kosova i on će pisati naredni izvještaj o situaciji na Kosovu i poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Vijeća Evrope, saopšteno je iz srbijanskog parlamenta.

Roka, koji je član španske delegacije, izabran je za izvjestioca tajnim glasanjem na Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a protivkandidat bio mu je Morgens Jensen iz Danske.

Rok dvije godine

Srbijanska delegacija uspjela je da ospori kandidaturu Jensena koji je, kako se navodi u saopštenju, u prethodnom periodu više puta iskazao pristrasnost izlazeći u susret zahtjevima delegacije parlamenta Kosova čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izvještaja.

Roca je glasao i protiv pregovora dvije delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Vijeća Evrope istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srbijanske strane, stoji u saopštenju srbijanskog parlamenta.

Rok za izradu izvještaja PS Vijeća Evrope o situaciji na Kosovu je dvije godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.