Iz Vrbasa izvađen srednjovjekovni mač

Danas je tim Muzeja Republike Srpske, u saradnji s Ronilačkim klubom Buk i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa bosanskohercegovačkog entiteta RS-a iz Vrbasa izvadio srednjovjekovni mač, prenosi agencija Fena.

Arheologinja ronilac Ivana Pandžić ističe da je mač u dobrom stanju, osim vrha, koji je bio zaboden u stijenu.

Srednjovjekovni komad oružja bit će prebačen u Muzej RS-a, a prethodno je urađeno sve kako bi se izvelo stručno vađenje tog vrijednog predmeta, koji su u rijeci pronašli ronioci kluba Buk.

Iz Muzeja su potvrdili da će biti urađena njegova konzervacija i restauracija, a potom će biti izložen.

Relativno rijetko otkriće

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu Vrbasa predstavlja značajno arheološko otkriće jer je, kako su naveli, na području Banje Luke u proteklih devedesetak godina pronađen samo jedan srednjovjekovni mač, i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

“Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijeniti na podvodnom snimku i fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od posljednje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja za Muzej, ali i Grad Banjaluku i RS”, kažu iz Muzeja RS-a.

U timu koji je radio na projektu “Vrbaski mač u kamenu” su biologinja ronilac Ana Ćurić, ronilac Milan Rodić, arheologinja ronilac Ivana Pandžić, ronilac predsjednik kluba Buk Boris Trninić, ronilac snimatelj Darko Vučić i muzejski savjetnik, historičar Janko Vračar, navodi Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije