Iz Španije povučeno 247 miljardi eura

Španska ekonomija je samo u augustu ostala bez 11,8 milijardi eura stranog kapitala (Al Jazeera)

Strani investitori su iz Španije od januara do kraja augusta ove godine povukli kapital u iznosu od 247 miljardi eura, saopćila je Centralna banka Španije.

U saopćenju banke se navodi da je ovogodišnje povlačenje stranih investicija iz zemlje rekordnih razmjera još od 1990. godine.

Španska banka ističe da bi do kraja godine bilans mogao biti mnogo gori, jer se ovi podaci odnose na samo prvih devet mjeseci.

Porazni podaci o rekordnom povlačenju stranih investicija dokaz su zabrinutosti tržišta u pogledu španske ekonomije, koja je samo u augustu ostala bez 11,8 milijardi eura stranog kapitala.

Budžet u krizi

Madridska berza je od početka godine izgubila osam posto vrijednosti, a ulaganje stranih investitora u državne obveznice Španije u augustu nije prešlo 33,86 posto, za razliku od prošlogodišnjih 51,54 posto, prenio je francuski list Tribune.

Budžet za zemlju u krizi – tako je španski ministar finansija Cristobal Montoro opisao pred parlamentarcima svoje zemlje njegov nacrt za narednu godinu.

Ministar finansija je rekao da je Vlada vrlo blizu ispunjenja cilja spuštanja deficita na 4,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

“Izlazimo iz krize pomoću mjera štednje i oprezom u javnoj potrošnji. Bez toga nema izlaza iz krize. Želio bih reći još da će mjere super-štednje dovesti i do dublje recesije”, kazao je Montoro.

Izvor: Agencije