Iz Sarajeva u Evropu krenuo Plamen mira

Nijemac Hanz Jutzen zaželio je da 'Plamen mira' djeluje protiv razarajućeg plamena uništenja, koji je uništavao i Bosnu i Hercegovinu (Anadolija)

“Plamen mira”, maraton koji će proći kroz 12 zemalja i 56 etapa, krenuo je jutros iz Sarajeva na put dug više od 3.000 kilometara kojem je konačni cilj 21. rujna, prema planu puta, njemački grad Achen.

Maratonci će dnevno prelaziti od 40 od 65 kilometara i, nakon Bosne i Hercegovine, prolazit će kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku, Francusku, Luksemburg, Belgiju, Nizozemsku i Švicarsku.

“Plamen mira treba da posluži kao poruka mira, koja će kroz 56 etapa i 55 gradova, da prođe diljem Evrope. Taj plamen neće biti samo plamen koji će gorjeti do 21. septembra, nego da bude konstanta borbe za mir, za gašenje svih ratnih žarišta i opomena na ono što se dešavalo kroz svjetsku historiju, a mi Sarajlije smo svjedoci strahota rata”, rekao je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, ispraćajući “Plamen mira”, navodeći kako je ta manifestacija sastavni dio obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata.

General Divjak ispratio maraton

Suorganizator manifestacije je udruga “Obrazovanje gradi BiH”, čiji je predsjednik Jovan Divjak podsjetio kako ona 20 godina sudjeluje u svim akcijama koje mladima trebaju pružiti priliku da kroz obrazovanje steknu ono najvrjednije, a to je poštivanje drugog i drugačijeg.

“Ideja ovog maratona je takva. Nažalost, ovih dana stradaju djeca u Gazi, Siriji, Libiji, svuda. I naša je poruka da moramo puno više učiniti, ne da govorimo ‘nikad više’, nego da učinimo da se nikad više ne ponovi ono što se danas dešava u svijetu”, izjavio je Divjak.

Nijemac Hanz Jutzen, koji je inicirao ovu ideju, rekao je kako želi da ovaj plamen mira bude kroz Europu ponesen i da djeluje protiv razarajućeg plamena uništenja, koji je uništavao i Bosnu i Hercegovinu.

“Prvo da mi, a onda i svi drugi, vidimo kakvu uništavajuću snagu ratovi imaju. Važna stvar je da ne gledamo unazad, već naprijed”, poručio je Jutzen.

“Plamen mira” simbolično je upaljen na Trgu djece Sarajeva, nakon čega su sudionici počeli maraton čiji je cilj, kako je navedeno, odstraniti mržnju i želju za osvetom koje su duboko ukorijenjene u životima mladih ljudi, te postaviti most između zemalja Balkana i Zapadne Europe.

Izvor: Agencije