Iz fabrike Tesla izašao milioniti električni automobil

Iza uspjeha kompanije Tesla stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Elon Musk (EPA)

Fabrika automobila Tesla Motors postala je prvi proizvođač na svijetu koji je napravio milion vozila na struju, a vijest o ovom uspjehu objavio je na Twitteru prvi čovjek kompanije Elon Musk.

“Čestitam Teslinom timu što je napravio naš milioniti automobil” tvitovao je Elon Musk, prenosi Tanjug.

Jubilarno vozilo je novi električni kompakt – Model Y, a ovaj proizvođač trenutno u svojoj ponudi ima četiri modela – dva sedana (Model S i Model 3) i dva kompakta (Model X i Model Y).

Tesla je postala najvrijednije američka automobilska kompanija u historiji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i General Motors (GM) zajedno, prenio je portal Novac.hr.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabilježila veliku dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Ekscentrični investitor

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Elon Musk. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu, pa se potom stacionirao u SAD-u, gdje je došao u sklopu studentske razmjene, prenijela je Hina.

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Musk je osnivač i investitor SpaceX-a, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i suosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera trenutno se procjenjuje na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći dio tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.

Izvor: Agencije