IVZ u Makedoniji: Država da osigura smještaj azilanata

Glasnogovornik makedonskog MUP-a je rekao da MUP ne odvodi migrante u džamije i da ne zna ko ih tamo smješta (Al Jazeera)

Islamska vjerska zajednica (IVZ) u Makedoniji zatražila je danas od državnih organa da osiguraju smještaj izbjeglica s Bliskog istoka, koje su sada u velikom broju smještene u džamijama što ometa molitve.

Kako je objavio internet portal novatv.mk, direktor sektora za odnose s javnošću IVZ Agron Vojnika je rekao da IVZ saosjeća sa izbjeglicama, ali ne može da preuzme odgovornost države, već to treba da učine institucije.

Vojnika je rekao da je IVZ i do sada pomagao u hrani migrantima u džamijama širom Makedonije ali da je revoltiran jer su sinoć četiri vagona s migrantima dovezena u džamiju u Kumanovu.

Mjesto za vjernike

“Da li neko hoće da namjerno izazove konflikt? Država, UNHCR i druge organizacije koje se zanimaju migrantima uzimaju finansijska sredstva za to i treba da izvršavaju svoju obavezu. Džamija za vrijeme posta treba da bude mjesto za vjernike”, kazao je Vojnika.

Glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski, rekao je da MUP ne odvodi migrante u džamije i da ne zna ko ih tamo smješta.

“MUP je preuzeo obavezu time što prati situaciju. Donošenjem zakona o azilu dat će se odgovarajuća rješenja, a lica koja traže azil će dobijati uputstva gdje i kako mogu to da urade. Za sada će izbjeglice biti upućivane u Centar za azil budući da se tamo prostor neprestano prazni – neki dolaze. a drugi odlaze”, kazao je Kotevski.

Vlada je utvrdila zakon o azilu koji predviđa da se migrantima na ulasku u zemlju odobri boravak od 72 sata, što je rok da zatraže azil ili da napuste Makedoniju.

Te promjene će omogućiti bolje ograničavanje problema imigracije s kojim je Makedonija suočena, navela je Vlada u svom saopštenju.

Očekuje se da taj zakon danas bude izglasan u Sobranju.

Izvor: Agencije