Ivković najbolji trener Eurolige

Srbijanski trener nagradu će primiti 6. jula u Barceloni (AFP)

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije i donedavni trener Olympijakosa Dušan Ivković dobio je u srijedu prestižnu nagradu “Aleksandar Gomeljski” za najboljeg trenera Eurolige u sezoni 2011/12.

Ivković je ove godine osvojio evropsku titulu s Olympijakosom, iako su mu pred početak Final Foura u Istanbulu davane male šanse u konkurenciji Panathinaikosa, Barcelone i moskovskog CSKA.

Drugi na glasanju za trofej “Aleksandar Gomeljski” bio je Željko Obradović, dok su treće mjesto podijelili Jevgenij Pašutin (UNICS) i David Blatt (Maccabi).

Srbijanski trener će nagradu primiti 6. jula u Barceloni, kada će biti obavljen žrijeb za narednu takmičarsku sezonu.

On je prethodno dobio nagradu za najboljeg trenera Grčke, gdje je osvojio titulu sa Olympijakosom i prekinuo dugogodišnju dominaciju Panathinaikosa.

Trofej “Aleksandar Gomeljski” ustanovljen je u čast ruskog trenera i jednog od najvećih košarkaških stručnjaka u historiji Evrope, koji je osvojio tri titule prvaka Starog kontinenta.

Dodjeljuje se od 2005. godine, a do sada su ga osvajali: Ettore Messina (CSKA), Željko Obradović (Panathinaikos), Duško Vujošević (Partizan) i Xavi Pascual (Barcelona).

Izvor: Agencije