Ivica Todorić može na slobodu uz milion eura kaucije

Ivica Todorić, Remetinec
Todorića će nakon ročišta sa suda vratiti u Remetinec, gdje će se razdužiti, a potom izaći na slobodu, najvjerojatnije u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima (Al Jazeera)

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je zaključilo da bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna (milijun eura), doznaje se na sudu u četvrtak, kako prenosi Hina.

“Izvanraspravno vijeće preinačilo je odluku suca istrage i to u dijelu koji se odnosi na jamstvo. Izvanraspravno vijeće smatra da se i jamstvom, uz odgovarajuće mjere opreza, može polučiti ista svrha kao i istražnim zatvorom”, kazao je u četvrtak glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pojasnio je da je uz iznos od 7,5 milijuna kuna koje bi Todorić u gotovini trebao položiti na račun suda kako bi izbjegao daljnji istražni zatvor određene i mjere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

Zabrana napuštanja Zagreba

“Obrana može položiti iznos koji je određen, a nakon što novac bude položen i Ivica Todrić obeća kako neće napuštati boravište te prihvati izrečene mjere opreza, on će biti pušten na slobodu”, pojasnio je Devčić.

Na upit može li se obrana žaliti na određeni iznos jamčevine, Devčić je kazao kako u ovom trenutku državno odvjetništvo ni obrana više nemaju pravu žalbe budući se radi o rješenju koje je pravomoćno.

“Radi se o jamčevini u gotovom novcu, a vijeće smatra da se jedino tako može ostvariti svrha prevencije”, kazao je Devčić, komentirajući tvrdnje Todorićevih odvjetnika koji su u srijedu kazali da njihov branjenik novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine.

“Ukoliko obrana navede kako nema traženi novac, Todorić ne može biti pušten na slobodu te ostaje u pritvoru istražnog zatvora”, pojasnio je glasnogovornik.

Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović u četvrtak je kratko ponovio da Todorić trenutno nema novac za jamčevinu te da ne zna kako će ga skupiti.

Ponovio je kako su se nadali da će “taj problem premostiti nekretninama”.

Rasprava iza zatvorenih vrata

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je u srijedu, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove obrane na odluku o istražnom zatvoru u koji je smješten prošlog tjedna nakon izručenja iz Velike Britanije, a najavljeno je da će odluka vijeća bit će objavljena u četvrtak prijepodne.

Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage je odlučivao je o dva zahtjeva – prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (135,5 milijuna eura) iz Agrokora.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić iznio je u srijedu svoj iskaz u tužiteljstvu i nije odgovarao na pitanja, a po riječima njegovih odvjetnika, tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše tvrtke, ali ne i zbog Nexusovih zajmova. Nakon ispitivanja vraćen je u Remetinec.

Sloković: Novca nema, problem s nekretninama

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je da Todorić nije odgovarao na pitanja tužiteljstva jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru nema uvjeta za pripremanje obrane.

Na novinarsko pitanje ima li obrana “novi adut” ako Todorić ostane u Remetinicu Sloković je kazala da u tom slučaju nastupa “pitanje jamčevine i visine jamčevine“.

Upitani jesu li spremni povećati jamčevinu, budući da sudac istraga odbio raniju od blizu milijun kuna (135,5 milijuna eura), a koja je bila istovjetna onoj što je Todoriću određena u Londonu, Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine.

“S nekretninama imamo podređeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda”, kazala je odvjetnica.

Izvor: Agencije