Ivica Dačić krajem marta ide na Kosovo

Ivbica Dačić je rekao kako će Srbija, kao predsjedavajuća OSCE-a, insistirati na regionalnoj saradnji (AP)

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić najavio je u četvrtak kako će krajem marta posjetiti Prištinu, gdje će učestvovati na sastanku šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, bez statusnih obilježja, i posjetiti Misiju OSCE-a na Kosovu, prenosi agencija Tanjug.

“Sastanak u Prištini će biti bez statusnih obeležja. Takođe, ja ću, kao što sam rekao, obići i Misiju OSCE-a na Kosovu, koja nije statusnog karaktera”, rekao je on poslije posjete Misiji OSCe-a u Beogradu.

“Ja ću biti na čelu delegacije međunarodne organizacije OSCE i moja poseta neće imati nikakve veze sa statusnim pitanjem, niti će značiti bilo kakvu promenu stava Srbije”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Misije OSCE-a u Beogradu Peterom Burkhardom.

Dačić je dodao kako se s generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierom i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Gerardom Stoudmannom dogovorio o zajedničkoj posjeti Prištini i obilasku raznih institucija.

Misija OSCE-a u Beogradu je prva koju je Dačić obišao u svojstvu predsjedavajućeg te organizacije, u skladu s prethodnom najavom da će, kao predsjedavajući, obići sve misije OSCE-a na Zapadnom Balkanu.

Regionalna saradnja

U februaru će, kako je rekao, obići i misije u Skoplju i Podgorici.

Dačić je rekao kako će Srbija, kao predsjedavajuća OSCE-om, insistirati na regionalnoj saradnji.

On je podsjetio da je Srbija 1998. godine organizirala referendum protiv dolaska misije OSCE-a na Kosovo i da je imala niz primjedbi na ponašanje verifikatorske misije OSCE-a na Kosovu.

“Danas je Srbija predsedavajuća među 57 država učesnica. Proces regionalne saradnje je daleko odmakao i to je najbolji primer nužnosti da se problemi rešavaju dogovorom, mirnim putem i međusobnim razumevanjem”, kazao je Dačić.

“Zato će Srbija i ubuduće biti, kao predsedavajući, usmerena ka promovisanju regionalne saradnje, umesto konflikata, i traženju zajedničkih tačaka spajanja, a ne insistirajući stalno na tačkama koje nas razdvajaju.”

Izvor: Agencije