Ivanoviću produžen pritvor za dva mjeseca

Iz EULEX-a navode kako postoji opasnost od bjekstva Olivera Ivanovića i njegovog utjecaja na svjedoke (EPA)

Lideru građanske inicijative “Srbija, Demokratija, Pravda” Oliveru Ivanoviću za dva mjeseca produžen je pritvor, prenosi agencija Tanjug u četvrtak.

Kako je toj novinskoj agenciji izjavila glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević, postoji opasnost od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Početkom ovog mjeseca sudsko vijeće Žalbenog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici, kojom je Ivanoviću određen pritvor od mjesec, zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubistvo.

Kandidat na izborima

Gudeljević je tada podsjetila kako je 28. januara, na zahtjev međunarodnog tužioca iz kabineta Specijalnog tužioca Kosova, međunarodni sudija iz Osnovnog suda u Mitrovici odredio mjesec dana pritvora Ivanoviću, koji je lišen slobode zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine i poslijeratnim incidentima 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Bio je kandidat građanske inicijative SDP za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na ponovljenim izborima održanim 23. februara, kada je pobijedio Goran Rakić iz građanske inicijative “Srpska”.

Izvor: Al Jazeera i agencije