Ivanović: Povratak publike bio bi dobitak za košarku

BiH ima realne šanse da prođe na prvenstvo Evrope, smatra trofejni trener Duško Ivanović (EPA)

Predvođena crnogorskim košarkaškim trenerom Duškom Ivanovićem, Baskonia je sa puno borbenosti i uložene energije osvojila četvrtu titulu prvaka Španije u istoriji na završnom turniru krajem juna u Valenciji. Ovo je za iskusnog 63-godišnjeg stručnjaka, rođenog u Bijelom Polju, treći naslov šampiona ACB lige sa Baskonijom, koju je doveo na tron najbolje španske ekipe i 2002, te 2010.

Mada je tim iz Vitorije preuzeo krajem decembra 2019, u periodu rezultatske agonije i nije slovio za favorita, ovaj španski velikan zablistao je na završnici prvenstva, pokazavši kvalitet kada je to bilo najvažnije. Nakon što su u Grupi A, Ivanovićevi puleni zauzeli drugu poziciju sa učinkom od tri pobjede (Bilbao, Tenerife i Unicaja) i dva poraza (Barcelona, Joventut) u polufinalu savladali su domaćina Valenciju sa 75:73. Poenima Lucasa Vildoze u dramatičnom i do kraja neizvjesnom finalu bili su bolji od Barcelone 69:67. Tako je Baskonia opet proslavila titulu protiv katalonskog kluba, isto kao i 2010. kada je u finalnoj seriji slavila sa visokih 3:0.

Dio ljeta Ivanović je iskoristio za odmor. U završnoj fazi priprema Baskonije za novu sezonu, govorio je za Al Jazeeru, što je i njegovo prvo pojavljivanje u medijima nakon ostvarenog podviga.

Osim tri šampionske titule, nekadašnji bh. selektor je sa Baskonijom osvojio tri Kupa kralja (2002, 2004. i 2009) i Superkup Španije (2008). Ovaj tim predvodio je u dva finala Eurolige, u kojima je izgubio od Virtusa iz Bologne (2001)  i Maccabija iz Tel Aviva (2005). Još je trenirao Fribourg, Limoges, Barcelonu, Panathinaikos, Khimki, Besiktas, te reprezentacije Švajcarske i BiH.

Poslije blistave igračke karijere obilježene sa dvije titule klupskog šampiona Starog kontinenta u dresu Jugoplastike, Ivanović kao trener ima osvojenih 17 trofeja. 

  • Jeste se nadali osvajanju nove titule španskog šampiona sa Baskonijom?

– Kada sam preuzeo ekipu krajem decembra, nisam razmišljao o tome. U tom momentu mislio sam kako da podignem formu ekipi jer je bila na planu samopouzdanja i fizičke spreme loša. Slabo je igrala, zadnje tri-četiri utakmice gubila je sa po 20-30 razlike. Kada sam došao za trenera, čak smo izgubili katastrofalno dvije utakmice sa Albom u Berlinu i od Zaragoze u istoimenom gradu.

Potom smo imali stalan uzlazni put, tako da smo prije nego što je liga prekinuta zbog pandemije, ostvarili pet vezanih pobjeda. Vidio se veliki pomak u našoj igri. To je bio znak da ekipa može uraditi nešto značajno. Vjerovao sam u tim koji je tokom karantina uradio veliki posao. Pokušavao sam da ubjedim igrače u snagu tima, a mislim da su oni to i shvatili, vjerujući u uspjeh.

  • U čemu je bila najveća snaga novog prvaka na završnom turniru 12 ekipa?

– Prvo smo bili psihički veoma jaki, a samim tim i fizički. Ako fizički nisi dovoljno spreman, teško da možeš psihološk izdržati zahtjeve važnih utakmica. Normalno da je to povezano. Počeli smo trenirati dva mjeseca prije nego što je završen karantin u Španiji. Radili smo najprije video-treninge. Svaki igrač imao je kući bicikl i tegove. Prvi mjesec trenirali smo svaki dan po sat i po. Zadnje tri sedmice trenirali smo dva puta dnevno. Kada smo počeli trenirati u dvorani, ekipa je bila izvanredno fizički spremna. Ta fizička snaga pojačala nam je samopouzdanje. Na treninzima smo ojačali agresivnost u igri. Neke detalje u odbrani smo popravili, tako da je odbrana davala sigurnost da možemo igrati ravnopravno protiv bilo koga.

  • Šta je presudilo finale ACB lige protiv Barcelone?

– Jedna lopta je odlučila. Mislim da je naša prva utakmica koju smo igrali u grupi sa Barcelonom i izgubili, dala nadu da možemo pobijediti jaku protivničku ekipu. Ako gledamo generalno, izborili smo pobjedu odličnom odbranom. Glavni razlog je bio što smo u odlučujućim momentima utakmice igrali sa Shengelijom (postao je novi član moskovskog CSKA) na poziciji centra. S obzirom na odbranu koju je igrala Barcelona, to nam je omogućilo puno kvalitetnih rješenja u napadu.

  • Kakav je bio osjećaj igrati završnicu bez publike?

– Na početku je bilo malo čudno. Međutim, kako su prolazile utakmice, pogotovo u presudnim duelima u grupnoj fazi, polufinalu i finalu – niko više nije gledao ima li nekoga na tribinama. Što se nas tiče, bili smo maksimalno koncentrisani. Tako bi trebao da bude svaki tim, svaki trener i igrač kada izađe da igra, te da ne obraća pažnju ima li publike. Imali smo odličnu koncentraciju u igri.

  • Koliko će pandemija korona virusa uticati na budućnost košarke?

– Ne znam, niko to sada sa sigurnošću ne može da kaže. Objavljen je kalendar španske lige, a 12. septembra počinje Superkup, u kojem igramo ponovo sa Barcelonom. Ne zna se kako će sve to izgledati i zavisiće od toga da li će kod igrača biti pozitivnih na korona virus. Pošto je turnir u Valenciji bio odlično organizovan, bez ijedne pozitivne osobe na virus, nadamo se pozitivnom trendu u budućnosti.

Prije nekoliko dana odigrali smo Kup Baskije sa Bilbaom 87:77, pred 600 gledalaca, što je prvi put nakon pandemije da se košarka igra u prisustvu publike. Sve je proteklo u najboljem redu, držala se distanca, nosile su se maske. To znači da možda postoji mogućnost da bude gledalaca na košarkaškim utakmicama. Svakako da bi njihovo prisustvo bilo limitirano na 30-40 posto. Nadam se da će tako i biti. To bi bilo dobro za klubove i navijače, odnosno košarku.

  • Kakva su očekivanja uoči nastupa Baskonije u Superkupu Španije, gdje će još igrati Barcelona, Real i Tenerife?

– Superkup je značajno takmičenje u Španiji, ali nijedna ekipa ne dođe sto posto spremna na njega. Sve ekipe su još u trenažnom procesu. Niko od nas ne traži opravdanje. Ko osvoji Superkup, došao je do velikog trofeja, a koga ne osvoji, nije izgubio puno. Ostaju još dva, prvenstvo i Kup Španije. Superkup je turnir koji daje mogućnost svima da ga osvoje.

  • Da li je zlatna medalja Španije na prošlogodišnjem SP-u očekivana i jeli Srbija kao jedan od favorita mogla izboriti bolji plasman od petog mjesta?

– Španija je zasluženo osvojila zlato, a da li je bila očekivano, nisam baš siguran. Srbija je trebala biti bolje plasirana, pošto posjeduje kvalitet. Očito je da su imali problema i nije sve funkcionisalo kako treba, no to se dešava. Rekao sam kada sam vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine, da ekipu ne čini skup dobrih igrača, nego je ekipa skup igrača koji igraju zajedno, razmišljaju i bore se kao kolektiv.

  • Kako vidite šanse BiH poslije gostujuće pobjede nad Latvijom 62:61 i poraza od Grčke 65:70 u kvalifikacijama za plasman na Eurobasket, te u narednim duelima protiv Bugarske (26. novembar) i Latvije (29. novembar) na domaćem parketu?

– Sve je otvoreno, još ima dosta da se igra do kraja. Šanse za prolaz su realne. Zavisi kako će se ekipa pripremiti, kada će se igrati mečevi i ko će igrati za BiH. Nadajmo se da će ove utakmice biti odigrane kada je planirano.  Zbog pandemije je mnogo toga upitno. U iduća dva meča BiH ima dobre šanse da pobijedi i sa dvije pobjede prođe na EP. To je i moja želja.

  • Nakon što su odgođene Olimpijske igre u Tokiju za 2021, šta mislite o izgledima Srbije i Hrvatske, koji će biti domaćini kvalifikacionih turnira, te Slovenije za prolaz na najvažniji sportski događaj?

– Važno je sa kojim ekipama će nastupiti ove selekcije. U svakom slučaju, Srbija treba biti jedan od sigurnih učesnika. Hrvatska i Slovenija imaju kvalitet, a plasman na Olimpijadu zavisiće i od toga koliko će im biti jake reprezentacije.

Izvor: Al Jazeera