Ivanov posjetio Veles

Makedonski predsjednik u razgovoru sa stanovnicima Gornjeg Orizara (AP)

Predsjednik Republike Makedonije i kandidat za predsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima vladajuće VMRO–DPMNE Gjorge Ivanov jučer je održao nekoliko neformalnih susreta sa građanima. 

Ivanov se najprije sastao sa grupom privrednika iz općine Veles, koji su ga informirali o “važnim projektima koje provodi općinska vlast s ciljem razvoja općine”.  

Veleškim privrednicima je rekao da je u minulih pet godina, u okviru svojih aktivnosti, promovirao mogućnosti za biznis koje nudi Republika Makedonija, kao i to da radi na povezivanju domaćih sa stranim biznismenima.

Susret sa studentima

Makedonski predsjednik je pozvao veleške privrednike da iskoriste povoljnost mjera Vlade u funkciji razvoju njihovog biznisa.

“Makedonija je zemlja sa najnižim porezima u Evropi. Mi smo država sa najpovoljnijim poreznim paketom u Evropi. Ohrabrujem vas da iskoristite tu mogućnost. Dobra prilika su i povoljne kreditne linije Evropske investicijske banke do kojih je Vlada osigurala pristup”, rekao je Ivanov veleškim privrednicima.

Ivanov se sastao i sa studentima i održao predavanje na Tehnološko-tehničkom fakultetu u Velesu, koji funkcionira u okviru bitoljskog Univerziteta “Sveti Kliment Ohridski”.

Ivanov je poručio studentima da ulažu u svoje znanje, jer se “od njih očekuje da nude rješenja i vizije za današnji svijet, koji se ubrzano mijenja”.

“Projekti kao što su ‘Škola za mlade lidere’ i ‘Najbolji mladi naučnik’, kao i dodjeljivanje priznanja ‘Inženjerski prsten’ i stipendije ‘Boris Trajkovski’, odlična su prilika da se mladi uključe, daju svoj doprinos, realiziraju sebe i pomognu svojoj državi u ostvarivanju zacrtanih ciljeva”, istakao je Ivanov u predavanju studentima.

Iseljavanje mladih

Veleško mjesto Gornje Orizare jedno je od najvećih ruralnih sredina u Makedoniji, u kojoj živi više od 3.000 stanovnika. I pored neposredne blizine gradu, ovo mjesto još nema kanalizaciju, mladi masovno napuštaju mjesto i odlaze u zemlje Evropske unije, jer ovdje nemaju perspektivu ni uslove za dostojan život. Trenutno je, osim kanalizacije, glavni problem otkup duhana.

Većina građana Gornjeg Orizara bavi se poljoprivredom. Ove godine ne mogu u cjelosti prodati svoje proizvode, jer ih duhanski kombinati ne mogu otkupiti, a količinu koju otkupe plaćaju manje u odnosu na prošlu godinu. Ova poljoprivredna kultura osnovni je izvor egzistencije stanovnika Gornjeg Orizara i okolnih mjesta, pa su iskoristili građanski susret sa predsjednikom Ivanom.

Na njihovo pitanje kako da riješe ovo pitanje, Ivanov je odgovorio: ,,Zaista mi je žao kada čujem o ovakvim problemima radnog naroda. Ministarstvo finansija je u proteklim danima isplaćivalo subvencije poljoprivrednicima. Dobili ste subvencije, po 60 denara, odnosno jedan euro za proizveden kilogram duhana. Kako sam informiran, iz resornog ministarstva čine sve da se i ovaj problem riješi”,  rekao je predsjednik Ivanov poljoprivrednicima.

Gornje Orizare je mjesto iz kojeg se mladi masovno iseljavaju, a stanovnici smatraju da etnička zastupljenost treba biti pravednija kada je u pitanju participacija u općinskim insitucijama. Naime, Bošnjaci su druga po brojnosti etnička zajednica u ovoj općini, ali nisu pravično zastupljeni u njenim institucijama. Oni su se predsjedniku požalili i na bošnjačke poslanike u Skupštini Republike Makedonije, koji “ne rade u interesu svoje zajednice”.

Problem sa Grčkom

Građani su izrazili interes i za blilateralni problem Makedonije sa južnim susjedom Grčkom, koji traje više od dvije decenije i koči eurointegrativni proces.

“To je problem koji je bespotrebno nametnuo i izmislio naš južni susjed. Činimo napore, ali za sve je potrebno dvoje, tako i u ovom slučaju. Njima ne odgovara da riješimo problem. Međutim, situacija se promijenila u tim građanskim odnosima. Građani Grčke nisu kao njihovi državni rukovodioci. Koliko je samo grčkih biznismena došlo u Makedoniju: otvaraju fabrike, pogone, rade, a naši građani idu na odmor u Grčku.”

Kako oni mogu govoriti o nama bez nas? Imamo i mi nekakvu odgovornost i dužnost našim precima. Mi smo umorni od dvojnih standarda. Samo mi imamo dodatan uslov u UN-u, samo mi imamo dodatne obaveze u NATO-u, samo mi moramo ispunjavati dodatne kriterije u Evropskoj uniji”, odgovorio je Ivanov i dodao da Makedoniji trebaju iskreni prijatelji, koji će je podržati i sa kojima država može surađivati.

Predsjednički izbori u Makedoniji zakazani su za 13. april, a predizborna kampanja zvanično počinje 24. marta.

Izborna atmosfera se sve više zagrijava, eksperti očekuju oštru nacionalnu retoriku i bitku za političku moć i vlast, jer se će se i vanredni parlamentarni izbori održati u vrijeme drugog izbornog kruga predsjedničkih izbora, 27. aprila.

Izvor: Al Jazeera